Agro svet

Crna Gora, BiH i Severna Makedonija zabranile uvoz svinjskog mesa iz Srbije

I Crna Gora i Severna Makedonija su, pored BiH, zabranile uvoz određenih pošiljki mesa iz Srbije zbog sumnje na prisustvo svinjske kuge u Srbiji.

Crnogorska uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove saopštila je da je zabranila uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja iz Srbije, prenela je RTCG.

Iz Uprave je navedeno da je ažurirana lista država iz kojih je zabranjen uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja zbog prijave sumnje na pojavu te bolesti u Srbiji.

Kako se precizira, izuzetno, uvoz se može odobriti za određene mesne prerađevine, proizvode od mesa i ostale proizvoda koji sadrže meso poreklom od domaćih svinja samo ako ispunjavaju zahteve propisane Naredbom o zabrani uvoza i tranzita pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od svinja radi sprečavanja unošenja opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja.

Prethodno su uvoz svinja, mesa i proizvoda od tih životinja iz Srbije zabranile BiH i Severna Makedonija, prenosi RTV.

Direktor Agencije za hranu i veterinarstvo Severne Makedonije, koja je donela rešenje o zabrani, Zoran Atanasov je na konferenciji za novinare rekao da u toj zemlji nema afričke svinjske kuge.

On je dodao da se situacija pažljivo prati i da su preventivne mere podignute na najviši nivo, prenela je MIA.

I Kancelarija za veterinarstvo BiH usvojila je Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki mesa iz Srbije zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge u Srbiji.

Ovim se zabranjuje uvoz domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda poreklom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge, prenose Nezavisne novine.

Afrička kuga svinja zarazna je bolest životinja za koju ne postoje ni vakcina, ni lek, ali nije opasna za ljudi i oni ne mogu da obole.

Svetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja stavila je Srbiju na spisak država u kojima su zabeleženi slučajevi bolesti svinja za koju se sumnja da je afrička kuga.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!