Projekti

Covid-19 - Molba za sprovođenje dodatnih mera podrške malim i srednjim preduzećima

U Beogradu su 19. marta 2020. godine bilateralne inostrane privredne komore i organizacije, ukupno njih 12 organizovale zajedničku inicijativu u vidu upućivanja otvorene molbe ministru ekonomije, gospodinu Siniši Malom za sprovođenje dodatnih mera podrške malim i srednjim preduzećima.

Bilateralne inostrane privredne komore i organizacije (Francusko-srpska privredna komora, Nemačko-srpka privredna komora, Belgijsko-srpska poslovna asocijacija, Britansko-srpska privredna komora, Komora italijansko-srpskih privrednika, Udruženje italijanskih privrednika u Srbiji – Confindustria, Helensko poslovno udruženje Srbije, Holandsko-srpska privredna asocijacija, Hrvatski poslovni klub, Poljsko-srpsko poslovno udruženje, Slovenački poslovni klub, Švajcarsko-srpska trgovinska komora) organizovale su zajedničku inicijativu u vidu upućivanja otvorene molbe ministru ekonomije, gospodinu Siniši Malom za sprovođenje dodatnih mera podrške malim i srednjim preduzećima.

Bilateralne organizacije koje okupljaju više hiljada privrednih društava dobile su brojne uznemirujuće povratne informacije svojih članica, posebno malih i srednjih preduzeća. Veliki je broj malih i srednjih privrednih društava koja se suočavaju sa padom ili potpunim obustavljanjem aktivnosti i taj će se trend bez sumnje pogoršati u narednim nedeljama. Upravo je ova situacija ono što je naše bilateralne organizacije dovelo na ideju da zajedničkom inicijativom apelujemo na vlasti i ministarstvo da uzmu u obzir kako se širenje koronavirusa odražava na poslovanje naših malih i srednjih preduzeća, koja su najugroženija u ovakvim situacijama.

Sugestija naših bilateralnih organizacija je realizacija sledećih dodatnih ekonomskih mera:

· Odlaganje poreskih i socijalnih naknada za mala i srednja privredna društva (poput smanjenja paušalnih poreskih obaveza, oslobađanje poreza i doprinosa na zarade…),
· Lakši pristup bankarskim kreditima, kao i direktnu podršku, u vidu subvencije ili programa povratne pomoći i garancija za likvidnost.

Ali i posebne mere za teško pogođene sektore (turizam i ugostiteljstvo, kulturna industrija, međunarodni prevoz...) putem :

· Otkazivanja plaćanja akontacija na dobit privrednih društava, i
· Ukidanja doprinosa i poreza na zarade.

Potpisnici zajedničke inicijative su predsednici bilateralnih organizacija u Srbiji, i to :

Dragoljub Damljanović, Francusko-srpska privredna komora

Milan Brković, Poljsko-srpsko poslovno udruženje

Patrizio Dei Tos, Confindustria Serbia

Danijela Fišakov, Slovenački poslovni klub

David Landsman, Britansko-srpska privredna komora

Bojan Leković, Holandsko-srpska privredna asocijacija

Giorgio Marchegiani, Komora italijansko-srpskih privrednika

Majo Mićović, Švajcarsko-srpska trgovinska komora

Marija Radulović, Hrvatski poslovni klub

Hugo Van Veghel, Belgijsko-srpska poslovna asocijacija

Stylianos Zakof, Helensko privredno udruženje Srbije

Ronald Zeliger, Nemačko-srpska privredna komora

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!