Industrija

“Coca-Cola HBC Serbia” apsolutni lider u sektoru bezalkoholnih pića, ostvaruje 45 odsto sektorskih prihoda

Sektor bezalkoholnih pića uključuje kompanije čija je primarna aktivnost proizvodnja i uvoz sokova, vode i bezalkoholnih pića.

Većina kompanija je registrovana pod delatnostima “Proizvodnja sokova od voća i povrća” i “Proizvodnja osvežavajućih pića, mineralne vode i ostale flaširane vode”.

Ukupan broj kompanija

Ukupan broj kompanija u sektoru je oko 800, od čega je 400 kompanija aktivno. Od svih aktivnih firmi oko 170 predaje finansijske izveštaje, a sve ostale firme su mali preduzetnici, koji nisu u obavezi da predaju finansijske izveštaje.

U pogledu pravne forme, društva sa ograničenom odgovornošću je 249, preduzetrnika je 149, akcionarskih društava je 5.

 

Distribucija prihoda u celom sektoru

 

Skoro celokupni sektorski prihod je generisalo 25% najvećih kompanija, što je oko 100 firmi. Najvećih 20 kompanija učestvuje u ukupnim prihodima sektora sa oko 93% i to učešće se nije značajnije menjalo tokom poslednjih godina. “Coca-Cola Hellenic Bottling Company Srbija" doprinosi u ostvarivanju 45% sektorskih prihoda i apsolutni je lider na tržištu. Kompanija „Takovo“ DOO Gornji Milanovac je jedina kompanija iz top liste 10 najboljih, koja je poslovala sa gubitkom u 2016. godine

TOP 10 igrača na tržištu

 

*TOP 10 kompanija po poslovnom prihodima 2016; samo kod kompanija Rauch Serbia poslovni prihodi se odnose na 2017.

Spoljna trgovina ( u milionima EUR)

 

Grafikon predstavlja sumarni prikaz spoljne trgovine bezalkoholnih pića (sokova, vode, gaziranih, energetskih pića i sl.) od 2010. do 2016. godine. Izvoz bezalkoholnih pića pokazuje pozitivan trend tokom celog posmatranog perioda.

Pregled proizvoda i tražnje

Postoji nekoliko lidera na srpskom tržištu gaziranih pića. “Coca-Cola HBC Serbia” drži prvu poziciju na  tržištu gaziranih pića i instant čajeva, dok je u segmentu energetskih pića glavni “Knjaz Miloš”. Gigant iz Aranđelovca proizvodi najpopularnije energetsko piće Guarana, ali nije visoko rangiran u drugim kategorijama bezalkoholnih pića, pošto je koncentrisan samo na proizvodnju mineralne vode.

Generano, na tržištu je porastao ukupan prihod u odnosu na 2013. godinu, ali uprkos tome prodaja i količina proizvoda opada, osim određenih katergorija koje beleže rast. Najvažniji faktor koji će odrediti kretanja na tržištu je povećanje svesti potrošača oko zdravstvenih aspekata konzumiranja gaziranih pića. Proizvođači će, bez sumnje, početi da obraćaju pažnju na takve promene u navikama potrošača da bi održali svoje tržišno učešće.

 

 Cube Team

CUBE TEAM D.O.O BEOGRADhttps://cubeteam.com

CUBE Team je savetnik i pomoć korisnicima prilikom donošenja odluka. Naša rešenja i proizvodi su namenjeni unapređenju poslovanja i rastu kompanije, bez obzira na veličinu. Cilj nam je da budemo partneri u uspehu naših klijenata.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!