Proizvodnja hrane i pića

“Coca-Cola” bi u Nemačkoj mogla biti dodatno oporezovana zbog šećera

Kompanija “Coca-Cola” je oduvek imala inovativne i dobre reklame kojima je, kao nijedna druga kompanija, decenijama uspevala da održava pozitivan imidž – pogotovo među mladima.

Međutim, prema organizaciji potrošača Foodwatch, upravo je obrnut slučaj: redovno konzumiranje slatkih pića čini nas bolesnim. To je samo jedan od rezultata njihovog obimnog izveštaja o “Coca-Coli”.

Slatka pića očigledno podstiču dijabetes tipa 2 i bolesti zuba, kao što je karijes. Osim toga, ta pića nose povećani rizik od srčanih oboljenja, gihta ili takozvane masne jetre. Sve to što je Foodwatch objavio nije posebno iznenađujuće ili novo. I Svetska zdravstvena organizacija (WTO) je odavno skrenula pažnju na štetnost šećera i slatkih pića i preporučuje maksimalno 25 grama šećera dnevno. Ta količina je prekoračena već samo jednom čašom Coca-Cole (250ml), koja sadrži 26 grama ili devet kockica šećera.

Slatka pića su naročito problematična, jer sadrže samo kalorije, bez ikakvih hranljivih sastojaka. Dakle, ona ne zasićuju i mogu se konzumirati celi dan. Zato Foodwatch, WTO i razna udruženja lekara i stručnjaka već neko vreme zahtevaju da se uvede porez na šećer.

Slatka pića bi trebala da podležu posebnom porezu od najmanje 20 odsto prodajne cene – preporučuje WTO. U Francuskoj, Mađarskoj, Finskoj i Meksiku već postoje posebni porezi na slatka pića. Velika Britanija, takođe, uvodi porez – oko 20 centi po litri za sve napitke, koje sadrže više od pet grama šećera na sto mililitara.

Ova mera je imala uticaja i pre nego što je stupila na snagu: “Coca-Cola” je već smanjila sadržaj šećera u “Fanti” i “Sprite”-u u Velikoj Britaniji. Predstavnica kompanije je navela da se “Coca-Cola”, zajedno s drugim proizvođačima pića, obavezala da u EU do 2020. godine u svojim bezalkoholnim pićima smanji količinu šećera u proseku za deset odsto. I drugi proizvođači u Velikoj Britaniji, Britvic, Lidl i Tesco već su smanjili sadržaj šećera u svojim pićima. “Nestle Grupa” ima za cilj da smanji sadržaj šećera u tri svoja osvežavajuća pića i to na manje od pet grama na 100 mililitara.

Porez prisiljava kompanije na brzu reakciju. Međutim, još uvek nije adekvatno istražen efekat takvih poreza na ishranu i zdravlje ljudi. Prodaja slatkih pića je pala nakon uvođenja poreza, na primer, u Meksiku i Mađarskoj. Međutim, nejasno je šta ljudi piju umesto toga i hrane li se na kraju zaista zdravije.

Uvođenje takvog poreza u Nemačkoj itekako bi mogao da ima snažan efekt, pokazuje raširenost slatkih napitaka – oni čine čak 64,8 odsto obima prodaje “Coca-Cole”, piše Foodwatch, pozivajući se na informacije te kompanije. “Coca-Cola” je u Nemačkoj, kao i širom sveta, vodeća kompanija na tržištu bezalkoholnih pića. Sa 3,6 milijardi litara godišnje, “Coca-Cola” je u Nemačkoj prodala gotovo tri puta više napitaka od drugog proizvođača na rang-listi.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!