Društvo

Čišćenje Potpećkog jezera

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je, prilikom obilaska radova na uklanjanju velike količine plivajućeg otpada koji se nakupio kod brane Potpeć na Limu, da očekuje u narednom periodu konkretno rešenje za ovaj decenijski problem, kako bi ružne slike plivajuće deponije u Potpećkom jezeru postale prošlost.

„Za dugoročno rešavanje problema plivajućeg otpada na Limu i Drini potrebna je regionalna saradnja, povodom čega smo održali sastanak sa nadležnim ministrima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Nedopustivo je da nam reke budu zatrpane raznim otpadom i u tom stavu moramo biti jedinstveni. Na sastanku složili smo se da je, pored mapiranja i uklanjanja divljih deponija sa obala reka i njihovoh pritoka, potrebna i edukacija građana da otpad ne odlažu u reke“, navela je Vujović.

Prema procenama potrebno je ukloniti preko sedam i po hiljada kubika plivajućeg otpada koji se transportuje u Regionalni centar za upravljanje otpadom Doboko, kod Užica.

Ministarstvo će pomoći u rešavanju problema sa deponijama, kao i u postavljanju brana na rekama. Krajem prošle godine zatvorena je nesanitarna deponija Stanjevine, a ove godine krenuće izgradnja transfer stanice u Novoj Varoši, što je veoma značajno za ovaj region.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!