Berza

Centralna banka Indije planira zabranu trgovanja kriptovalutama - Kako će se to odraziti na tržište dgitalnih valuta?

Indijska centralna banka, Reserve Bank of India nedavno je objavila da planira zabranu korišćenja kriptovaluta kao načina plaćanja širom zemlje, dok je iskazala podršku blockchainu.

Na konferenciji održanoj u Mumbaiju,  6. novembra 2017. izvršni direktor RBI, S Ganesh Kumar, je nagovestio da digitalnim valutama kao što su Bitcoin i Ethereum neće biti dozvoljeno da se legalno koriste širom zemlje.

"Naša trenutna pozicija u vezi sa bitkoinom je da ga nećemo koristiti za bilo kakva plaćanja... iako to ne znači da ćemo ukinuti tehnologijukoja stoji iza kriptovaluta."

Pozitivan pogled na blockchain tehnologiju

Uprkos tome što SBI odbacuje korišćenje kriptovaluta, centralna banka ne zanemaruje mogućnosti blockchaina. Naime, Kumar je više puta u javnosti priznavaoda blockchain ima veliki potencijal u sektoru finansija.

U prilog tome govori i činjenica da nekoliko indijskih banaka, kao što su ICICI Bank, Kotak Mahindra Bank i Akis Bank već koristi blockchain u aplikacijama za inostrane transakcije i međunarodne doznake.

Postojeća digitalna valuta u Indiji

Tržište kriptovaluta u Indiji čini tek mali deo celokupnog finansijskog sektora zemlje. Digitalne valute uglavnom se koriste kao investiciona opcija. Vodeća virtuelna valuta bitkoin je prihvaćena kao način plaćanja u nekoliko restorana i u nekoliko mesta razmene kripto valuta, koje omogućavaju korisnicima da koriste digitalne valute za kupovinu knjiga ili filmskih karata.

Međutim, mogućnost zabrane digitalnih valuta u Indiji uzrokovala je zalas nezadovoljstva među glavnim igračima na tržištu virtuelnih valuta. Prema rečima osnivača platforme za razmenu bitkoina  “Zepbay“, Sandipa Goenka, stručnjaci za kriptovalute će pokušati da informišu vladu o mogućnostima i prednostima kriptovaluta.

"Trudićemo se da nastavimo sa naporima da informišemo vladu o kriptovalutamaa. To može biti korisno za Indiju", rekao je Sandip Goenk.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!