Berza

Cene nafte na jednomesečnom maksimumu

Cene nafte su skočile za više od 3 odsto na jednomesečni maksimum, usled signala o porastu tražnje u Kini u kojoj su rafinerije intenzivirale preradu.

Severnomorska nafta brent porasla je za 1,21 centa ili 3,9 procenata, na 32,34 dolara za barel na trgovanju do 7:07 časova po srednjoeropskom vremenu, nakon što je prethodno dotakla ce novnia nivo od 32,44 dolara, najviši od 14. aprila.

Cena brenta je u četvrtak ojačala za skoro 7 procenata, tako da je na putu da na nedeljnom nivou zabeleži dobitak od 3 odsto, nastavljajući uspon iz prethodne dve nedelje.

Američka laka nafta WTI je porasla za 92 centa ili 3,3 odsto, na 28,48 dolara po barelu, a tokom trgovanja je u jednom trenutku dostigla nivo od 28,54 dolara, najviši od početka aprila.

WTI nafta je u četvrtak registrovala skok od 9,0 odsto i takođe se kreće ka tome da zaključi tronedeljni uspon s dobitkom od oko 15 procenata.

Britanska banka “Barclays” je podigla prognozu kretanja cena za “brent” i WTI, procenjujući da će one porasti za pet-šest dolara po barelu ove godine i za čak 16 dolara po barelu 2021. Godine, prenosi Tanjug.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopštila je da očekuje da će svetske zalihe sirove nafte pasti za oko 5,5 miliona barela dnevno (bpd) u drugoj polovini ove godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!