Berza

Cena zlata na najvišem nivou u poslednjih sedam godina

Cena zlata je porasla za preko 1 odsto, na najviši nivo u više od sedam godina.

Do rasta cene došlo je nakon što su sumorni ekonomski podaci iz SAD-a otkrili razmere štete koju trpi najveća svetska privreda od pandemije Covid 19, ali i zbog novog zaoštravanje američko-kineskih odnosa.

Vrtoglavi rast cene zabeležio je i paladijum usled veće tražnje nego što se očekivalo.

Cena zlata za spot isporuku skočila je na trgovanju za 1,1 odsto na 1.760,85 dolara po unci, prvi put od oktobra 2012. godine kada je dostigla nivo od 1.763,51 dolara po unci.

Istovremeno, cena fjučersa američkog zlata za junske isporuke porasla je za 0,8 procenata na 1,770,50 dolara po unci.

Tome su doprineli loši statistički podaci za april o padu industrije i potrošnje stanovništva u SAD objavljeni u petak, kao i novo zaoštravanje američko-kineskih odnosa zbog mera Vašingtona protiv Huaveja, na koje je kinesko ministarstvo trgovine reagovalo najavom da će preduzeti sve neophodne mere da zaštiti prava i interese kineskih kompanija, prenosi B92.

Uticaj ovih faktora na raspoloženje investitora ilustruje činjenica da je holding SPDR Gold Trast, najveći svetski fond koji trguje zlatom, povećao zlatne reserve u petak za 0,8 odsto, na 1.113,78 tona.

Od ostalih plemenitih metala, cena paladijuma je ojačala za 4,2 procenta na 1.980,25 dolara jutros, nakon što je na prethodnoj trgovinskoj sesiji skočila za više od 9,0 posto.

Cena platine je napredovala za 0,8 procenata na 804,43 dolara, dok je srebro ojačalo za 3,3 odsto na 17,17 dolara

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!