Energetika

Cena struje prešla 600 evra po megavat satu

Direktor SEEPEX-a, berze električne energije, Miloš Mladenović rekao je da je cena električne energije na tržištima u kontinetalnoj Evropi prvi put prešla 600 evra po megavatsatu i da na to najviše utiču vrlo visoka cena gasa i loša hidrološka situacija na čitavom kontinentu.

"Referentnu cenu na tržištu određuje cena najskuplje proizvodnje, a trenutno su to gasne elektrane. Čuli smo da cena gasa takođe skače i trenutno iznosi oko 250 evra po megavat satu, što se preslikava na proizvodnju struje iz gasnih elektrana u vidu cene višse od 500 evra po megavat satu", rekao je Mladenović, prenosi Dnevnik.

On je napomenuo kako cenu struje određuje i visina ugljenične takse koja je, zbog ponovnog aktiviranja termolelektrana u Evropi, povećana za 20 evra, sa prethodnih 70 evra, na 90 evra po megavat satu.

Naglasio je da je dobro što je Srbija deo panevropskog tržišta električne energije, pa nam je ona dostupna, napomenuvši da je najskuplja energija ona koje nema.

Direktor SEEPEX-a je rekao da su u našem regionu tradicionalni prodavci električne energije Bugarska i Rumunija, koje imaju nuklearne i termo kapacitete.

On je, na pitanje da li se mogu ostvariti prognoze da cena struje na fjučers tržištima dostigne visinu od 1.000 evra po megavatsatu, rekao da bi to moglo da se desi zbog problema sa nuklearkama u Francuskoj

"Problemi sa nukleranim elektranama zaista utiču na ovoliki nivo cena u ostatku Evrope, tako da mi za poslednji kvartal ove i prvi kvartal naredne godine za naš region imamo prognoze na oko 650 evra, a za 2023. godinu na nivou od oko 580 evra. U Francuskoj ide i do nivoa od 1.000 evra, zbog pomeranja remonta nuklearnih elektrana i potencijalnih nestašica povezanih sa tim", objasnio je Mladenović.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!