Berza

Cena nafte pada

Cene nafte su nastavile da padaju, pošto je obećanje Saudijske Arabije da će brzo obnoviti proizvodnju posle napada na postrojenja kompanije "Aramko" ublažilo zabrinutost u pogledu globalnog snabdevanja tim energentom.

Cena severnomorske nafte "brent" pala je za 28 centi ili 0,4 odsto na 64,27 dolara za barel, dok je američka "laka" nafta (WTI) pojeftinila za 45 centi ili 0,8 odsto na 58,89 dolara za barel, prenosi agencija Rojters.

Cene nafte pale su juče za 6,0 odsto, nakon što je saudijski ministar energetike izjavio da je Saudijska Arabija obnovila snabdevanje na nivou na kom je ono bilo pre subotnjeg napada, zahvaljujući zahvatanjima iz sopstvenih rezervi.

Saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman, izjavio je da će prosečna saudijska proizvodnja nafte u septembru i oktobru iznositi 9,89 miliona barela dnevno i da će obaveze prema kupcima u ovom mesecu biti u potpunosti ispunjene.

Proizvodni kapacitet će dostići 11 miliona barela dnevno do kraja septembra, a 12 miliona barela dnevno do kraja novembra, što odgovara proizvodnom kapacitetu kraljevstva pre napada, rekao je ministar.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!