Energetika

Cena nafte od početka godine porasla više od 30 odsto

Od početka godine cena nafte je porasle više od 30 odsto i tako dosegla najviši nivo od početka novembra 2018. godine, što se ponajviše zahvaljuje smanjenju proizvodnje od strane Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Prošle nedelje na svetskim tržištima cene nafte je opet porasla. Crno zlato sada ima najveću vrednost ove godine, i ono je sada na nivu od novemba 2018. godine.

Posledica rasta cena je smanjenja ponude iz Venezuele, Irana i Libije.

Na londonskom je tržištu cena barela prošle nedelje porasla je 1,7 odsto, na 71,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 1,3 odsto, na 63,89 dolara.

Ta organizacija, zajedno sa državama nezavisnim proizvođima na čelu s Rusijom, pridržava se prošlogodišnjeg dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno, što utiče na rast cene, prenosi Poslovni dnevnik.

Cena nafte raste i zbog sankcija SAD-a na naftni sektor Irana i Venezuele, što dodatno ograničava ponudu na tržištima.

Ponuda na tržištima mogla bi biti smanjena i zbog sukoba u Libiji između međunarodno priznate libijske vlade i pobunjeničkih snaga.

S druge strane, poslednji podaci iz Kine dali su nadu da bi druga po veličini svetska ekonomija mogla stabilizovati, nakon dugog razdoblja usporavanja rasta, što bi moglo podržati potražnju, s obzirom da je Kina najveći svetski potrošač sirovina.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!