Berza

Cena nafte nastavlja da raste

Cene nafte su porasle četvrti dan zaredom usled optimizma da će američka Uprava federalnih rezervi (Fed) smanjiti kamatne stope.

Takva očekivanja podstakla su potrošnju nafte u SAD, najvećem svetskom potrošaču nafte.

Cena severnomorske nafte "brent" porasla je za 63 centa na 64,34 dolara za barel, ali će, uprkos tome, verovatno zabeležiti mesečni pad od preko tri odsto zbog zabrinutosti oko tražnje za naftom, prenosi Tanjug.

Američka "laka" nafta (WTI) poskupela je za 46 centi na 57,33 dolara za barel, ali je, takođe, na putu da uknjiži mesečni pad od oko 1,8 procenata.

"Što se tiče Fed-a, tržište predviđa sniženje kamatne stope za 25 baznih bodova. Ali ako izjava Fed-a u komentarima nakon sastanka bude konzervativnija, a ne prilagodljiva, američki dolar će verovatno i dalje ostati jak i nastaviće da predstavlja problem za napredak cena nafte", ocenio je za Rojters naftni strateg "BNP Paribe" Hari Čilingirian.

Članovi Fed-a su počeli dvodnevno zasedanje, a očekuje se da će, prvi put od finansijske krize, smanjiti troškove zaduživanja.

Ekonomski rast u SAD usporio je u drugom kvartalu manje od očekivanog, što je povećalo izglede za većom potrošnjom nafte, ali su na drugim mestima razočaravajučhi ekonomski podaci izazavali zabrinutost zbog sporijeg rasta.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!