Berza

Cena nafte "Brent" preko 70 dolara po barelu

Cene nafte su porasle za više od 2 odsto, pri čemu je "brent" premašio iznos od 70 dolara po barelu.

Cena je skočila nakon što je predsednik SAD-a Donald Tramp zapretio da će uvesti sankcije Iraku ako američki vojnici budu silom naterani da napuste tu zemlju.

Fjučersi severnomorske nafte "brent" su skočili na 70,27 dolara za barel, što je rast od 1,67 dolara ili 2,4 procenta u odnosu na petak. Američka laka nafta WTI trgovala se za 64,39 dolara po barelu, odnosno za 1,34 dolara ili 2,1 odsto više nego u petak.

Tokom trgovinske sesije, WTI nafta je na momenat dotakla nivo od 64,44 dolara, najviši od aprila prošle godine. Cene "crnog zlata" su tako uvećale dobitke zabeležen u petak, kada su uzletele za više od 3 procenta, nakon što je u američkom vazdušnom napadu na aerodrom u Iraku ubijen iranski vojni komandant Kasema Sulejmani.

To ubistvo je pojačalo strahovanja od šireg sukoba na Bliskom Istoku koji bi mogao da poremeti snabdevanje naftom iz regiona čiji udeo u ukupnoj svetskoj proizvodnji nafte iznosi gotovo 50 procenata.

Analitičari predviđaju da će se cene nafte u 2020. godini kretati od 65 do 75 dolara za barel, zbog rastućih rizika za naftnu infrastrukturu na Bliskom istoku.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!