Agro svet

Cena malina pala sa 120 na 80 dinara, proizvođači spremaju protest u Beogradu   

Proizvođači malina u Leskovcu prinuđeni su da ih otkupljivačima prodaju po 100 i 80 dinara, umesto po 120 dinara koliko su koštale do pre dva dana, tvrde uzgajivači.

Dragan Miljković iz Bošnjaca, jedan od organizatora nedavnih protesta u Leskovcu, kaže da je "reč o osveti otkupljivača".

"Spustili su cenu, verovatno zato što smo digli glas, ali mi smo nemoćni", rekao je Miljković.

On je rekao da je sinoć prodao maline po 100 dinara, ali da su pojedini proizvođači iz Vučja bili prinuđeni da kilogram maline prodaju po 80 dinara.

"Sada svi otkupljivači najavljuju cenu od 80 dinara. To je propast, to je veliki gubitak za nas. Mi smo zapravo ucenjeni, jer ako ne pristanemo na cenu koju nude, otkupljivač, koji radi za velike hladnjače, kaže da nema gajbice, a malina se predaje jedino u plastičnim gajbicama", kazao je Miljković.

Predstavnici većine velikih hladnjačara iz Leskovca, s kojima je novinar Bete razgovarao, tvrde, međutim, da "protekcije nema i da se ne pravi selekcija".

"Maline plaćamo po tržišnoj ceni, u Leskovcu je je veliki rod malina", rekao je predstavnik preduzeća "Mika Strela" u Leskovcu.

Miljković kaže da će se leskovački malinari pridružiti protestu koji se priprema 28. juna.

"Biće to protest u Beogradu ili negde na Ibarskoj magistrali", kazao je on.

 

Izvor: Beta

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!