Energetika

Cena barela nafte pala na 62 dolara

Cena nafte je dostigla vrednost od 62 dolara po barelu, usled zabrinutosti zbog rasta proizvodnje u SAD-u.

Na londonskom tržištu cena barela je pala za 26 centi i dostigla vrednost od 62,46 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 40 centi ceni od 58,79 dolara.

Američki naftni institut (API) je u utorak objavio da su prošle nedelje zalihe nafte u SAD-u porasle za 3,9 miliona barela. Ovaj skok je u velikoj meri posledica uvećane proizvodnje, koja je od sredine 2016. porasla više od 20 posto. Američka proizvodnja je tako prevazišla Saudijsku Arabiju i približila se najvećem proizvođaču nafte, Rusiji. Sve ukazuje na to da će zalihe nafte u SAD-u u prvom kvartalu zabeležiti najveći pad u tom delu godine u poslendje dve decenije.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri, uključujući Rusiju, ograničavaju snabdevanje naftom od početka 2017. godine kako bi snizili nivo globalnih zaliha.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) povećala je prognozu rasta potražnje u 2018. godini za 100.000 barela dnevno, na 1,4 miliona barela dnevno, ali je takođe naglasila da bi brzo povećanje globalne proizvodnje moglo da nadmaši rast potrošnje.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!