Saobraćaj i transport

CAPA- Napredak kompanije “Air Serbia” za svaku pohvalu

Napredak, koji je “Air Serbia” postigla od 2013. godine je za svako poštovanje, ocenjuje CAPA, nezavisna organizacija, koja se bavi analizom komercijalne avioindustrije.

U analizi povodom 90. godišnjice osnivanja kompanije, CAPA predstavlja kao osmu nastariju aviokompaniju u svetu, koja i dalje operiše, pri čemu podseća da su njeni prethodni nazivi bili “Aeroput”, JAT i “JAT Airways”.

Takođe, podseća da je srpska aviokompanija obnovljena 2013. godine, nakon što je “Etihad” u nju investirao, otkupivši od države udeo od 49 odsto vlasništva, ističući da pod imenom “Air Serbia” ta kompanija ponovo profitira, i to smanjenjem troškova i reorganizovanjem svoje mreže i komercijalnog pozicioniranja.

"Izgleda da ima podršku svojih akcionara, “Etihad”-a i Vlade Srbije. Izmenila je svoju mrežu, odbacujući neprofitabilne rute i lansirajući svoju prvu dugu liniju. Poboljšala je komercijalne ponude, proširila komercijalna partnerstva", navodi se u analizi.

CAPA napominje da je 23. juna ove godine obeležena prva godišnjica jedine daleke destinacije “Air Serbia”, linije Beograd-Njujork. "Na čelu sa direktorom Danetom Kondićem, “Air Serbia” nastavlja da se razvija. Nedavna revizija njenog petogodišnjeg biznis plana dovela je do odluke da se pojača njen fokus na kraće rute", konstatuje se u tekstu.

Dodaje se da je “Air Serbia”, takođe, opremila svoju porodicu "erbasova A320" udobnijim sedištima i prešla na novi sistem za rezervacije SABRE, uz ocenu da joj je proširena strategija "kodšeringa" - partnerstava s drugim aviokompanijama - pomogla da napravi protivtežu pojačanoj konkurenciji.

U pogledu komercijalnih sporazuma s drugim aviokompanijama, odnosno kodšeringa, CAPA navodi da je “Air Serbia” proširila svoju strategiju u tom pogledu udruživši se sa pet novih partnera 2015. godine i sa još četiri 2016. godine - to jest sa kompanijama “Air Seychelle”, El Al, NIKI i “Montenegro Airlines”, s tim da su postojeći sporazumi sa “Etihad” i “Air Berlin”-om značajno učvršćeni 2016. godine.

U martu ove godine, dodaje CAPA, “Air Serbia” je počela kodšering i sa “AtlasGlobal”-om, čime je ukupan broj kodšering partnerstva povećala na 20, od kojih je s polovinom postigla sporazume od početka 2015. godine.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!