Razvoj

Čadež: Zapadni Balkan prioritet nove nemačke vlade

Zapadni Balkan ostaje prioritet i nove nemačke vlade, traže se nova rešenja i ideje sa ciljem podrške regionalnim i evropskim integracijama, izjavio je u Berlinu Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS).

“U protekla tri dana razgovarao sam sa predstavnicima Bundestaga, Ministarstva spoljnih poslova, Ureda kancelara, sa predstavnicima privrede i industrije o tome kako vidimo budućnost Zapadnog Balkana i saradnje tog regiona sa Evropskom unijom - procesa koji do sada nije mnogo napredovao kada je u pitanju samo priključivanje EU“, rekao je predsednik PKS.

Objašnjava da proces nije mnogo napredovao ne u smislu pregovora, već u onom praktičnom smislu šta se implementira i koji su pravi benefiti jedinstvenog tržišta Unije za kompanije iz regiona.

„Osnovno pitanje je i svi smo se složili da Zapadni Balkan jeste prioritet i ove nove nemačke vlade. Najviše smo razgovarali o inicijativi Otvoreni Balkan, zašto je ona važna, na koji način možemo da je poširimo na svih šest ekonomija na Zapadnom Balkanu, što jeste važno i kako EU vidi proces približavanja celog regiona i svake ekonomije pojedinačno zajedničkom ekonomskom tržištu“, navodi Čadež.

 „Nama je jako važno da imamo opipljive rezultate koji će smanjiti troškove našim kompanijama omogućiti im da posluju i olakšati im da budu deo jedinstvenog tržišta EU“, poručuje predsednik PKS.

O evropskim integracijama i regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan i novim idejama u okviru Berlinskog procesa predsednik PKS je tokom višednevne radne posete Berlinu razgovarao sa, Suzanom Suc, direktorkom za saradnju sa Jugoistočnom Evropom iz Nemačkog ministarstva spoljnih poslova, Sonjom Ajsenberg, direktorkom u Saveznom ministarstvu ekonomije, poslanikom Adisom Ahmetovićem, izvestiocem za Balkan u Socijaldemokratskoj partiji Nemačke, Majklom Harmsom, direktorom nemačkog Komiteta za ekonomske odnose sa Istočnom Evropom, Geraldom Knausom iz Evropske inicijative za stabilnost, kao i sa mnogim drugim nemačkim zvaničnicima i predstavnicima poslovne zajednice.

Foto:Jovana Majstorović

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!