Industrija

Čadež: Pokrećemo domaću proizvodnju testova na korona virus

“Srpska kompanija NeoMedica iz Niša uskoro će, prva u regionu i jedna od malobrojnih u svetu, početi proizvodnju testova na novi korona virus”, najavio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

To je, po rečima Čadeža, važno jer će domaći proizvodač moći da pokrije deo potreba našeg zdravstva za skupim testovima koje uvozimo, a kasnije i da ih izvozi na strana tržišta. Ujedno, NeoMedica je, dodaje, još jedan dokaz inovativnosti, fleksibilnosti i sposobnosti naših kompanija da odgovore na najveće izazove sa kojima se svet suočava u vreme pandemije Kovid19. 

“Već smo instalirali novu liniju za proizvodnju imunohemijskih testova na viruse, uključujući i Kovid 19, a nadležna inspekcija Ministarstva zdravlja posetila je fabriku i proverila ispunjenost zakonskih - prostornih, kadrovskih i uslova koji se tiču opreme kojom raspolažemo. Uz veliku podršku koju nam je od početka pružila Privredna komora Srbije, očekujemo, da po dobijanju dozvole za rad, u naredne dve-tri nedelje krenemo sa proizvodnjom 1.500 testova dnevno”, kaže Saša Tričković, vlasnik i direktor kompanije NeoMedica i predsednik Grupacije proizvođača medicinskih sredstava Privredne komore Srbije.

Kompanije kao što je NeoMedica i u narednom periodu mogu da računaju na našu maksimalnu pomoć u zastupanju njihovih potreba i inicijativa u komunikaciji sa državnim institucijama, rešavanju problema sa kojima se suočavaju, kao  i na podršku u realizaciji istraživačko-razvojnih i investicionih planova i uvođenju novih proizvoda, ističe predsednik Privredne komore Srbije.

Čadež najavljuje i da će na inicijativu Nectara, Privredna komora Srbije niškoj kompaniji preusmeriti pet miliona dinara koje je Nectar uplatio na humanitarni račun PKS za donacije privede.

 

NeoMedica već proizvodi reagense i aparate u oblasti hematologije, biohemije i analize urina, koje koriste laboratorije i bolnice, ne samo u zemlji, već i širom sveta. Za dve decenije rada, od male porodične firme postala je jedan od vodećih domaćih proizvođača in vitro dijagnostičkih medicinskih sredstava i jedan od najvećih izvoznika u svojoj branši, kompanija koja investira u širenje poslovanja, svoje ekspertske timove, primenu svetskih standarda i razvoj novih prozvoda.

“Prepoznali smo šansu za prodor na tržište imunologije i stvoren je potpuno automatizovani monotest, imunohemijski analizator Naissa, po modelu “jedan kertridž-jedan test-jedan pacijent’’, objašnjava Tričković.

Ovaj koncept, po njegovim rečima, jedinstven je na globalnom nivou i omogućava zdravstvenim radnicima pouzdan i maksimalno efikasan dijagnostički sistem. To je, napominje, 2018. godine prepoznao i Fond za inovacionu delatnost koji je velikim grantom podržao razvoj testova za detekciju i kvantifikaciju virusa, infektivnih bolesti, hormona, tumor markera.

Po završetku epidemije, testovi iz niške fabrike, moći će da se koriste, kod nas i u svetu, i za ispitivanje velikog uzorka populacije radi utvrđivanja ispunjenosti uslova za vakcinisanje.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!