Trgovina

Čadež: Podrška iz Vašingtona “Mini Šengenu”

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, izjavio je u Vašingtonu da eksperti Atlantskog saveta, uticajnog američkog instituta, podržavaju napredak u jačanju regionalnih integracija na Zapadnom Balkanu kroz inicijativu “Mali Šengen”, kao novu agendu za rast i ekonomsko snaženje, veću stabilnost regiona i ubrzanje reformi kako bi zapadnobalkanske ekonomije spremnije i brže ušle u Evropsku uniju.

Na okruglom stolu sa ekspertskom grupom Atlantskog saveta Čadež je predstavio prednosti regionalnih integracija, ističući da su sadašnje pojačane aktivnosti za izgradnju zajedničkog tržišta, zahvaljujući političkom rukovodstvu i jasnim političkim prioritetima, koje su postavili predsednik Srbije i premijeri Albanije i Makedonije, snažnije i efektivnije nego ranije.

“Inicijativa za izgradnju zapadnobalkanskog ekonomskog prostora – zajedničkog tržišta  i regiona kao jedinstvene investicione destinacije, u kome će građani i privreda  uživati koristi slobodnog kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala domaćim privrednicima proširiće prostor za poslovanje. Značajno će smanjiti troškove, povećati konkurentnost, ubrzati trgovinu i omogućiti rast razmene unutar regiona i sa svetom. To je upravo ono za šta se zalaže i poslovna zajednica regiona koju predstavlja Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana. Istovremeno, to će Zapadni Balkan učiniti privlačnijim za međunarodnu poslovnu zajednicu, za strane kompanije koje su već prisutne i žele da se šire u regionu, ali i za buduće koje će moći da računaju na veliko regionalno tržište sa 18 miliona potrošača”, rekao je Čadež u razgovoru sa članovima Atlantskog saveta.

Izrazio je uverenje da će takve nove poslovne prilike biti ubedljiv podsticaj za ostale u regionu da se priključe inicijativi Mali Šengen i brzo i efikasno usklade svoje poslovanje i propise sa dogovorima u okviru ove inicijative.

Predsednik Privredne komore Srbije pozvao je vlade Zapadnog Balkana da dodatno pojačaju napore na izgradnji zajedničkog ekonomskog prostora, a Evropsku uniju na strategiju inkluzivnog proširenja koja bi omogućila primenu usklađenih zakona i propisa i pre zvaničnog  članstva u EU i obezbedila ekonomske povlastice za kompanije iz regiona kakve uživaju i privrede članica.

„To je i prilika za konstruktivnu ulogu SAD na Zapadnom Balkanu, dajući svoj doprinos rastu i stabilnosti u regionu, kroz ekonomski pristup rešavanju balkanskih izazova, rekao je Čadež, ističući da je takav pristup prepoznao u porukama ambasadora Grenela sa predstavnicima poslovne zajednice tokom razgovora u Beogradu.

„Prednosti  integrisanog tržišta  i ulaska u  evropske  lance snabdevanja ogromne su i značajno prevazilaze troškove koje proizvodi sadašnja ekonomska usitnjenost i koje bi doneo nastavak političkih tenzija u regionu“, ukazao je Čadež.

Čvršće regionalne ekonomske integracije na Zapadnom Balkanu, po njegovim rečima, najbolji su put da obezbedimo politički okvir za dublje integracione procese između ekonomija Zapadnog Balkana i brži ulazak regionalnih ekonomija u Evropsku uniju.

“One nisu zamena za članstvo u EU, već način da se bolje, kroz reforme, pripremimo i spremniji uđemo u Evropsku uniju, ukazao je Čadež.

Na značaj i podršku naporima da Zapadni Balkan postane deo EU, ukazali su i učesnici okruglog stola u Atlantskom savetu. U realizaciji inicijative „Mali Šengen” prepoznali su mehanizam za ubrzanje reformi neophodnih za pristupanje EU i stvaranje novih ekonomskih mogućnosti za region.  Naglasili su i značaj imenovanja ambasadora Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika Trampove administracije, koji se tokom posete regionu prvo sastao sa predstavnicima poslovnih zajednica Srbije i Kosova.

Tokom boravka u Vašingtonu, predsednik Privredne komore Srbije, danas i sutra, imaće niz sastanaka sa uticajnim predstavnicima državnih instititucija – kongresmenima, senatorima u Stejt departmentu, liderima poslovnog sektora i asocijacija, kao i renomiranih američkih medija. Sa sagovornicima će razgovarati o regionalnim integracijama, novim prilikama za poslovanje američke poslovne zajednice u Srbiji i regionu, boljem pozicioniranju srpske privrede na američkom tržištu, a posebno o mogućnostima za saradnju i potencijalima rastućeg IT sektora, čije tehnološke inovacije primenjuju kompanije i institucije u SAD.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!