Finansijske usluge

Čadež: Otvaranje kancelarije DFC u Beogradu važan signal investitorima

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je da će, nakon vašingtonskog sporazuma, predstavnici američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beograd doputovati već 21. septembra radi priprema za što skorije otvaranje kancelarije, prve u regionu, i brži početak realizacije dogovorenih projekata.

“Biće to jedan od prvih koraka u realizaciji sporazuma o ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine, koji će doneti vidljive i konkretne koristi ne samo za naše poslovne zajednice, već i za ekonomiju celog regiona – kroz jeftine kredite malim i srednjim preduzećima, finansiranje infrastrukturnih i podršku investicionim projektima privatnog sektora – od energetike, preko prehrambene industrije i logistike do visokih tehnologija”, izjavio je Čadež.

Za Privrednu komoru Srbije, po njegovim rečima, sastanak u Vašingtonu, sa izvršnim  direktorom DFC-a Adamom Bolerom i skori dolazak njihove delegacije u Beograd, predstavlja nastavak saradnje sa ovom američkom razvojnom agencijom.

“Više od šest meseci radimo na pripremi i razradi projekata koje će DFC podržati tehnički i finansijski - posredstvom američke 'Eksim' banke i korporacije 'Milenijum čelindž'. Lično sam u proteklom periodu imao više onlajn sastanaka  sa predstavnicima ove razvojne korporacije kako bismo što bolje markirali i definisali za privrednike korisne, strateški značajne i ekonomski održive projekte, koji su istovremeno u funkciji i bržeg privrednog rasta i regionalnog povezivanja”, objašnjava Čadež.

Kao što je važno da kancelarija DFC što pre bude otvorena i da što brže krene sprovođenje dogovorene podrške, za privredu je jednako bitno da se njene aktivnosti i projekti koje podržava što efikasnije realizuju. 

Odluka o otvaranju kancelarije DFC u Srbiji, po rečima Čadeža, osim što je snažan signal budućim investitorima i drugim međunarodnim  finansijskim organizacijama i rejting agencijama, vrlo brzo će doneti konkretne, sasvim opipljive koristi  za privrednike.

“DFC će kroz garantnu šemu malim i srednjim preduzećima obezbediti bolji pristup finansiranju - jeftine kredite, pod prihvatljivim uslovima, što je velika podrška firmama pojedinačno i preduslov rastu i razvoju MSP sektora koji predstavlja kičmu svake privrede”, ocenjuje predsednik PKS.

Kada je reč o ulaganjima u investicione projekte privatnog sektora, kaže, na podršku u njihovoj realizaciji mogu da računaju i proizvodne i uslužne kompanije.

“Predložili smo i razgovarali o sasvim konkretnim projektima u oblasti energetike, prehrambene industrije, logistike i visokih tehnologija”, objašnjava Čadež.

Reč je o organizaciji koja ima budžet od preko 60 milijardi evra i formirao ju je lično predsednik SAD.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!