Saobraćaj i transport

Čadež: Obnova leta Beograd - Priština veliki korak za privrednike

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je u Briselu da je dogovor o uspostavljanju direktnog leta između Beograda i Prištine veliki korak, pre svega, ka većoj razmeni, odnosno slobodnom protoku ljudi, a posebno privrednika za koje je važno da međusobno komuniciraju i sklapaju poslove.

Dogovor su snažno pozdravile i Privredna komora Srbije i Privredna komora Kosova, zajedničkim saopštenjem, koje su potpisali predsednici komora Marko Čadež i Berat Rukići, pozivajući „organe vlasti da se, bez odlaganja, dogovore o neophodnim tehničkim pojedinostima za obnavljanje letova“.

Poslovna zajednica, istakao je Čadež, zahvalna je političkim donosiocima odluka, političkim liderima u Beogradu i Prištini, a posebno Ričardu Grenelu koji  je vodio proces kako bi posle 21 godinu ponovo došli do obnavljanja direktnog leta između Beograda i Prištine.

Predsednik Privredne komore Srbije podsetio je da su poslovne zajednice još pre pet godina, kada su Privredna komora Srbije i Privredna komora Kosova počele dobru saradnju, preporučile obnavljanje ovog leta.

„Ponovno uspostavljanje avio linije između Beograda i Prištine, posle dve decenije, omogućiće bolje povezivanje naših građana, stvoriti uslove za uspešnije kontakte poslovnih zajednica Srbije, Kosova i regiona Zapadnog Balkana i doprineti procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine“, naglasili su i Čadež i Rukići u zajedničkom saopštenju.

Delegacija Ministarstva privrede potpisala je u Berlinu Pismo o namerama sa Kompanijom „Lufthanza“ o obnovi avio-linije Beograd-Priština, čime je nakon dve decenije učinjen prvi simbolički korak ka ponovnom uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između glavnog grada Srbije i najvećeg grada južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija.

Nije međutim poznato kada bi ta aviolinija mogla i zvanično da zaživi.

I predsednik SAD Donald Tramp oglasio se na Tviteru povodom potpisivanja pisma o namerama tzv. Kosova i Srbije sa nemačkom aviokompanijom Lufthanza o uspostavljanju direktnog leta između Beograda i Prištine. „Svi su govorili da se to ne može ostvariti. Međutim, prvi put u poslednjih dvadeset pet godina, biće uspostavljeni direktni letovi između Srbije i Kosova. Još jedna pobeda – zahvaljujući ambasadorima Robertu O’Brajenu i Ričardu Grenelu", napisao je Tramp.

Potpisivanju su prisustvovali Robert O’Brajen, savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost i Ričard Grenel, specijalni izaslanik Bele kuće za Srbiju i Kosovo.

 
 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!