Trgovina

Čadež i Rafuna: Privreda ne sme da stane

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) i LJuljzim Rafuna, predsednik Privredne komore Kosova, pozvali su partnere iz Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da učine sve što je u njihovoj moći da se održi mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i omogući ekonomski rast i razvoj regiona, kao i poslovanje bez barijera.

„Ekonomija ne može da stane, jer život ne može da stane. Blokada biznisa u regionu šteti svima na Zapadnom Balkanu ali i kompanijama iz EU“, poručio je Čadež nakon sastanka u Podgorici koji je održan u sedištu Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB6).

Predsednik PKS podseća da polovinu robe proizvedene u Srbiji, vrednosti skoro 200 miliona evra, koja se plasira na Kosovo i Metohiju proizvode kompanije investitori iz EU dok kosovske firme u svojoj proizvodnji koriste dve trećine sirovina i poluproizvoda poreklom iz Srbije.

„Imamo kompanije koje zajedno rade, imaju zajedničke poslove i proizvode koje izvoze na treća tržišta“, naglašava Čadež.

„Kolega Rafuna i ja smo u stalnom kontaktu od početka ove krize, pre dva dana, i trudimo se da damo doprinos i ubedimo politiku da zaustavljanje poslovanja i blokada privrede ne može da bude rešenje. To nije samo problem Beograda i Prištine nego utiče na protok robe u celom regionu“, dodaje predsednik PKS.

Zahvaljuje crnogorskom ministru ekonomskog razvoja i turizma Goranu  Đuroviću na gostoprimstvu i ukazanoj mogućnosti da se iskreno razgovara o rešavanju problema.

  „Neverovatno je da 2023. godine razgovaramo o tome da hiljade kamiona stoji na granicama i da zabranjujemo protok robe, ljudi i kapitala“, navodi Čadež.

Rafuna ukazuje da biznis mora da bude iznad politike, da je važna stabilnost u regionu kako bi privrede što bolje sarađivale i privlačile investitore. „Radimo da eliminišemo sve prepreke našem biznisu i da imamo što više investitora u regionu“, kaže Rafuna i apeluje na međunarodne partnere da se sva sporna pitanja reše kroz dijalog.

Ministar Đurović poručuje da se samo privrednom saradnjom može postići zajednički cilj, a to je mir i stabilnost u regionu. Zahvalio je Čadežu i Rafuni na zalaganju da se dijalogom reše svi izazovi.

U zajedničkom saopštenju KIF ZB6 podržao je sve napore u pravcu rešavanja otvorenih pitanja u okviru procesa koje podržavaju Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

Pozivamo države članice Kvinte i Evropske unije da učine sve što je u njihovoj moći kako bi podržale deeskalaciju situacije iznošenjem jasnog plana aktivnosti koji sadrži mere za uspostavljanje trajnih i stabilnih veza između Zapadnog Balkana i Evropske unije, saopštili su iz KIF ZB6.

Foto: Boban Ristić

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!