Razvoj

Brnabić: Srbija među prvih 5 država u svetu po razvoju blockchain tehnologije

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da su digitalizacija i unapređenje IT sektora šansa za lidersku poziciju Srbije.

Ona je istakla da sektor informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) učestvuje sa više od pet odsto u BDP-u i predstavlja jedan od najbrže rastućih sektora u domaćoj privredi.

Brnabić je ocenila da Srbija već ima odlične primere i prepoznatljiva imena u primeni IT tehnologija.

"Novosadski Institut “BioSens” lider je u oblasti razvoja poljoprivredne tehnologije, dok su mnoge kompanije iz Srbije svetski lideri u svojim oblastima", rekla je Brnabić i dodala da su posebno važne nove tehnologije, kao što je blockchain, imajući u vidu da je Srbija među prvih pet zemalja za razvoj te tehnologije u svetu.

Prema podacima iz dostavljenih bilansa kompanija, ukupan poslovni prihod IKT sektora je premašio četiri milijarde evra u 2016. godini.

Prema podacima Narodne banke Srbije, za prvih 10 meseci ove godine izvoz IKT usluga porastao za čak 22 odsto, a do kraja godine se očekuje da iznosi približno 900 miliona evra. Izvoz IKT usluga predstavlja 17 odsto izvoza usluga iz Srbije, dok trgovinski saldo IKT usluga od 396 miliona evra predstavlja 52 odsto trgovinskog salda usluga u prvih deset meseci 2017. godine.

Rast trgovinskog salda IKT usluga je skoro 25 odsto, i ako bude održana ta stopa rasta možemo očekivati da će biti ispunjen cilj i ostvaren trgovinski saldo od 1,5 milijardi evra u 2022. godini.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!