Razvoj

Prvih godinu dana rada Vlade Srbije: Dobri rezultati i ambiciozni planovi za naredni period

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je zadovoljna rezultatima koji su postignuti u prvih godinu dana rada: „Vlada Srbije radi u službi građana, a postignuti rezultati su pomerili napred i društvo i zemlju. U narednom periodu Vlada će raditi na bržem ekonomskom rastu, životnom standardu građana, digitalizaciji i reformi obrazovnog sistema”.

Na godišnjoj konferenciji za novinare, koja je održana na Paliću, premijerka je istakla da je Vlada otvorena, dostupna i pristupačna građanima, orijentisana na rezultate i razmišlja tako da svakog dana ispunjava obećanja. "Želim i važno je da naglasim da smo mi ovde jedan tim sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i sa njegovim timom i da zajedno nastavljamo reforme pokrenute u mandatu njegove vlade", istakla je Brnabić.

Govoreći o najvažnijim rezultatima, premijerka je istakla da su ekonomski pokazatelji najbolja potvrda o napretku. “Dana 4. jula imali smo suficit u budžetu od 29,7 milijardi dinara, a javni dug smanjen i iznosi 59,6 odsto BDP-a. Neto priliv direktnih stranih investicija u prvih pet meseci iznosio više od 1,1 milijardu evra, što je za 16 odsto više nego u istom periodu prošle godine ili za 160 miliona više nego 2017. godine, koja je bila rekordna sa 2,6 milijardi evra. Prema najnovijem izveštaju „Financial Times“-a, Srbija je privukla 12 puta više direktnih stranih investicija nego što se očekuje za ekonomiju njene veličine i po tome smo prvi u svetu od 194 zemlje“.

Ona je istakla da je Srbija na „Doing business list“ Svetske banke prošle godine zauzela 43. mesto od 190 zemalja, što je najbolja pozicija do sada na toj listi, a Svetska banka je proglasila Srbiju liderom u sprovođenju reformi u jugoistočnoj Evropi.

Potpisano je 35 novih ugovora sa domaćim i stranim investitorima, koji su vredni 250 miliona evra i obezbediće 9.227 novih radnih mesta.

"Završili smo trogodišnji aranžman sa MMF-om, pohvaljeni kao jedan od šampiona reformi u svetu i dogovorili smo se o novom bez finansijske podrške, koja nam nije potreban čak ni iz predostrožnosti – tzv. čuvarkuća, kako bismo obezbedili nastavak strukturnih reformi u našoj zemlji", objasnila je premijerka.

Vlada, kako kaže, nastavlja da rešava problem stečaja, podiže stare gigante i domaće brendove i već je rešeno pitanje "Galenike", IMT-a, "Magnohroma", a radiće se na rešavanju "Ikarbusa", BIP-a, FAP-a, "Valjevske pivare", "Toze Markovića".

Istakla je da je u prvom kvartalu ove godine zabeležen rast od 4,6 odsto, što je najveći rast u protekloj deceniji. 

„U prvih godinu dana rada je povećan životni standard građana, plate su povećane pet do deset odsto i do kraja godine planiramo još jedno povećanje zahvaljujući dobrim rezultatima i fiskalnoj disciplini. Penzije su povećane za pet odsto i do kraja godine biće ukinute mere za smanjenje penzija donete 2014. godine zbog finansijske konsolidacije. Do kraja godine biće povećane penzije posebno onima sa najmanjim primanjima, a svima u proseku za 7,2 odsto“, rekla je premijerka.

Takođe, minimalna cena rada je povećana deset odsto i podignut je cenzus za neoporezivi deo zarada sa 11.790 na 15.000 dinara, čime je značajno rasterećena privreda.

Brnabić je poručila da je potrebno novo znanje za novo doba i da su mladi šansa za taj iskorak i potencijal za budućnost. Govoreći i napretku u oblasti obrazovanja ona je naglasila da je uvedena informatika i računarstvo kao obavezan predmet u petom razredu osnovne škole i da Srbija ima najbolji program u Evropi.„Škole su povezane internetom, novi kompjuteri su nabavljeni, uvedeni su elektronski dnevnici u više od 560 škola u Srbiji i do kraja godine koristiće ga sve osnovne škole, a onda će se krenuti sa uvođenjem u srednje škole. Sada je učenicima na raspolaganju više od 40 IT odeljenja u gimnazijama širom Srbije, što je pet puta više nego pre“.

Premijerka Brnabić u sklopu obeležavanja godinu dana rada Vlade posetila je Hemijsko-tehnološku školu u Subotici, za čiju obnovu je iz budžeta izdvojeno 156 miliona dinara.To je prva sveobuhvatna obnova zgrade u kojoj se nalazi Hemijsko-tehnološka škola, izgrađena 1897. godine u stilu eklektike, koja je pod zaštitom države kao kulturna i arhitektonska baština.

Inače, u prvih godinu dana rada ove Vlade iz budžeta je izdvojeno više od 433 miliona dinara za obnovu i opremanje 168 osnovnih, srednjih i visokoškolskih ustanova, učeničkih domova i studentskih centara. 

Brnabićeva je istakla da je 1.000 mladih naučnika dobilo prvi posao na naučnoistraživačkim projektima, a 100 najuspešnijih diplomaca na medicinskim fakultetima zaposleno je u zdravstvenim ustanovama.

Istakla je i da je digitalizacija velika šansa za našu zemlju: „Otvoren je centar za digitalizaciju poljoprivrede Biosens u Novom Sadu, u Bačkoj Topoli je otvorena prva digitalna farma u regionu. Zatim, otvoren je prvi Državni data centar u Beogradu, a izmenama zakonske regulative od 1. oktobra biće ukinut pečat za privredu, koji se šalje u istoriju“.

Brnabićeva je navela da je u prethodnih godinu dana investirano više od 81 milijardu dinara u putnu i železničku infrastrukturu: “Otvorili smo 36 kilometara auto-puta na Koridoru 10, potpisali ugovor vredan 450 miliona evra za deonicu Preljina–Požega,  rekonstruisano je i pušteno u saobraćaj 77,6 kilometara pruge. Nakon 19 godina posle NATO bombardovanja obnovljen Žeželjev most u Novom Sadu i ponovo uspostavljen železnički saobraćaj. U narednom periodu očekuje nas izgradnja Auto-puta mira, od Niša do Prištine, Fruškogorskog i Moravskog koridora i auto-puta Beograd–Sarajevo“.

Otvoren je Klinički centar u Nišu, a biće rekonstruisan i Klinički centar u Beogradu, kao i Klinički centar Vojvodine i centar u Kragujevcu.

Nastavilo se sa uvođenjem elektronske uprave, a usvojeni su Zakoni o elektronskom poslovanju i Zakon o elektronskoj upravi. „Pre godinu dana pustili smo u rad sistem elektronske javne uprave, kako građani ne bi više bili kuriri države i time građanima je ušteđeno 500.000 sati čekanja u redu, a državi oko 20 miliona dinara za štampanje papira“, istakla je Brnabić.

Uveden je sistem e-recept, koji omogućava automatsko izdavanje recepata hroničnim bolesnicima. U njegovu primenu uverila je i sama premijerka tokom posete Subotici, gde je posetila apoteku u kojoj je prisustvovala prezentaciji sistema eRecept i jedinstvene liste čekanja na zdravstvene intervencije.

Sistem „eRecept“ funkcioniše na teritoriji cele Srbije, omogućava automatsko izdavanje recepata za hronične bolesnike za period od 6 meseci. To znači da hronični pacijenti neće 12 puta godišnje odlaziti kod lekara po recept, već samo dva puta. Od uvođenja ovog sistema, do kraja juna prepisano je 32.785.678 recepata. Na neophodnom materijalu za štampanje recepata, godišnje će se štedeti oko dva miliona evra.

Govoreći o populacionoj politici, premijerka je istakla usvajanje Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom i izmena i dopuna Strategije za podsticanje rađanja u okviru koje su određeni iznosi za prvo, drugo i treće dete.

Premijerka Ana Brnabić je izveštaj o rezultatima rada Vlade Srbije za prvih godinu dana iznela pred članovima vlade i novinarima, članovima pokrajinske vlade i predstavnicima lokalne samouprave Subotice.

 

 

 

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!