Društvo

Britanska vlada vrši pritisak na Trampa da produži nuklearni sporazum s Iranom

Britanska vlada pozvala je SAD da produži nuklearni sporazum s Iranom, za koji je premijerka Tereza Mej rekla da je od "vitalnog značaja za regionalnu bezbednost".

Tereza Mej i Donald Tramp su razgovarali i složili se da će njihovi timovi ostati u kontaktu pre Trampove odluke o iranskom sporazumu.

Tramp je zapretio da će se povući iz sporazuma i nazvao ga "najgorim sporazumom ikad". Američki predsednik do 15. oktobra traba ponovo da potvrdi da Iranci ispunjavaju odredbe sporazuma, zbog uslova koje je uveo američki Kongres.

U ovom retkom primeru javnog pritiska Velike Britanije na SAD, vlada u Londonu je danas saopštila da je ministar spoljnih poslova Boris Džonson pozvao američkog državnog sekretara Reksa Tilersona da istakne britansku podršku sporazumu.

Džonson je rekao da je taj sporazum kojim je Iran prihvatiu da ograniči nuklearni program u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija, bio "kulminacija 13 godina mukotrpne diplomatije i da je on povećao bezbednost u regionu i u Velikoj Britaniji".

Britansko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da je Džonson takodje razgovarao sa iranskim ministrom spoljnih poslova Džavadom Zarifom, a danas će se u Londonu sastati s potpredsednikom Irana i šefom iranske nuklearne agencije Alijem Akbarom Salehijem.

Donald Tramp tvrdi da Iran ne poštuje "duh" nuklearnog sporazuma i očekuje se da sledeće nedelje pred Kongresom ne da pozitivnu ocenu primene tog sporazuma. U tom slučaju Kongres bi mogao da ponovo uvede sankcije Iranu.

Iran i šest svetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka) postigli su 14. jula 2015. godine istorijski sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje medjunarodnih sankcija toj zemlji.

 

Izvor: Beta 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!