Razvoj

EU smanjuje cene rominga na Zapadnom Balkanu

Evropska komisija organizovala je u Briselu sastanak telekomunukacionih operatera sa prostora Zapadnog Balkana.

"Tražili smo od kompanija iz regiona da istraže mogućnosti smanjenja cena rominga među zemljama Zapadnog Balkana", kaže portparolka Evropske komisije Natali Vandajstat.

U sedištu Evropske komisije u Briselu održan je okrugli sto telekomunikacionih operatera sa porostora Zapadnog Balkana. Sastanak je organizovala komesarka Marija Gabrijel zadužena za digitalnu ekonomiju i društvo, a razgovaralo se o telekomunukacionom tržištu u regionu. 

"Tražimo od kompanija u regionu da istraže moguće opcije, kao što su dobrovoljni komercijalni sporazumi ili drugi, kako bi se smanjile cene rominga medju zemljma Zapadnog Balkana. Kompanije su se dogovorile da svoje predloge razmotre sa Komisijom tokom narednih nedelja", poručila je Vandajstat. 

Ona je podsetila da je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker tražio da se ojačaju odnosi EU sa Zapadnim Balkanom i da u tom cilju Komisija želi da, između ostalog, olakšaju proces promena i ohrabri pozitivne pomake u oblasti telekomunikacionog tržišta u regionu. 

Premijer Bugarske Bojko Borisov, čija zemlja sada predsedava Savetu EU, najavio je da će se, za početak, raditi na smanjenju cena rominga na Zapadnom Balkanu, a u cilju i po ugledu na potpuno ukidanje tarifa za roming među zemljama EU. 

Plan za takve korake trebao bi biti predstavljen na sledećem samitu EU Zapadni Balkan, koji će biti održan u maju u Sofiji.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!