Industrija

“Boeing” otvorio pogon u Kini

Iako su trgovinski odnosi Vašingtona i Pekinga napeti, američka kompanija “Boeing” je u Kini zvanično otvorio pogon za sklapanje svog aviona Boing 737.

“Boeing” je, podsećaju strani mediji, prošle godine uložio 33 miliona američkih dolara u preuzimanje većinskog udela u zajedničkoj investiciji sa “Commercial Aircraft Corporation of China” (COMAC), kineskom kompanijom u državnom vlasništvu. Glavni cilj tog poslovnog poteza je i bio završetak pogona, u kojem će se finalizirati proizvodnja “Boeing”-ovih aviona.

Reč je o potezu koji treba posmatrati, ističu analitičari, kao deo “Boeing”-ove utakmice s evropskim “Airbus”-om za osvajanjem ogromnog kineskog tržišta.

Naime, “Boeing” je lani Kinezima isporučio preko četvrtine ukupnog brija svojih aviona, a procene govore da će potražnja za avionima na kineskom tržištu u narednih 20 godina biti takva da će Kina trebati čak 7.700 novih letelica, čija se vrednost procenjuje na 1,2 hiljada milijardi američkih dolara, prenosi portal Novac. 

U “Boeing”-u planiraju da će u Zhoushanu, gradu udaljenom 300-njak kilometara od Šangaja, godišnje proizvoditi 100 aviona, kao i da će njihov novi pogon u najmnogoljudnijoj zemlji sveta "olabaviti" trenutno snažan pritisak na “Boeing”-ov pogon u Sijetlu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!