Hardver

Bitkoini se mogu rudariti i uz pomoć starih telefona

Na konferenciji za developere, koju je Samsung nedavno održao u San Francisku, kompanija je prikazala mašinu za rudarenje bitkoina, sastavljenu od 40 Galaxy S5 pametnih telefona.

Mnogi svoje stare pametne telefone čuvaju iz nostalgičnih razloga, ili u uverenju da bi mogli da im se nađu u slučaju nužde, ako ih novi uređaj izneveri. Ipak, većina takvih telefona se obično nikada više ne iskoristi, te vremenom postane bezvredna. Tako ovi zaboravljeni uređaji postaju e-otpad, a oni koji su se koristili samo dve ili tri godine još uvek imaju vrednost, te se računaju u moćne sprave.

Upravo zbog toga raduje inicijativa koja dolazi iz Samsunga, a uz pomoć koje će se stari pametni telefoni pretvarati u nešto sasvim novo.

Kao sredstvo za promociju ove inicijative poslužila je mašina za rudarenje bitkoina, sastavljena od starih Galaxy S5 uređaja u koje su ubačeni novi operativni sistemi. Za konstrukciju je zaslužno Samsung-ovo odeljenje za kreativne projekte – C-Lab, čiji su stručnjaci telefone grupisali u sistem za rudarenje. Tom prilikom je istaknuto da osam Galaxy S5 telefona rudari bitkoine sa većom energetskom efikasnošću nego računar sa Intel-ovim Core i7 2600 procesorom.

Samsung je javnosti ponudio softver koji su u C-Labu koristili za otključavanje uređaja, ali i planove projekata, te zainteresovani mogu da ih vide na stranici Galaxy Upcycling, što je ujedno i naziv projekta čiji je deo mašina za rudarenje bitkoina. Pored ove mašine, na događaju je predstavljen i stari Galaxy Tab tablet pretvoren u prenosivi računar, te Galaxy S3 pretvoren u uređaj za nadzor akvarijuma sa ribama.

 

Izvor: PC Press

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!