Berza

Bitcoin prvi put premašio 5.000 dolara

Digitalna valuta bitcoin prvi put je prešla nivo od 5.000 dolara, najavljujući tako uspešno prevazilaženje trzavica oko budućnosti i stabilnu potražnju nakon kreiranja bitcoin casha.

Prema cenovnom indeksu CoinDeska bitcoinom se u subotu ujutro trgovalo po rekordnih 5.103,9 dolara, prenosi BBC. Time je ukupna vrednost kriptovaluta, kojima se trguje na zvaničnim tržištima, uključujući ethereum, bitcoin i bitcoin cash premašila 176 milijardi dolara.

Trgovci su u međuvremenu krenuli u prodaju, pa je u ponedeljak vrednost bitcoina pala 12 odsto u odnosu na rekordan nivo od subote, na 4.485 dolara.

Početkom godine vrednost bitcoina bila je manja od 1.000 dolara i još u julu neki analitičari  tržišta strahovali su da će zbog 'građanskog rata' oko njegove budućnosti pasti još niže. Dogodilo se suprotno - vrednost mu je porasla nakon što je većina inženjera i 'rudara', ljudi koji odobravaju transakcije dodavanjem sopstvene kompjutorske snage, počela sprovoditi kompromisni plan, omogućivši obradu više transakcija po minuti. Analitičari očekuju rast vrednosti bitciona na srednji rok.

 

 

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!