Finansijske usluge

Bil Gejts, Džef Bezos i Voren Bafet imaju više bogatstva od imovine polovine stanovništva SAD-a

Suosnivač "Microsoft"-s Bil Gejts, osnivač Amazon-a Džef Bezos i generalni direktor Berkshire Hathaveja Vorren Bafet zajedno imaju više bogatstva od 160 miliona najsiromašnijih Amerikanaca ili polovine stanovništva Sjedinjenih Država, pokazuje najnoviji izveštaj istraživačkog instituta za političke studije u Vašingtonu. Izveštaj ukazuje na nejednakost bogatstva u Sjedinjenim Državama.

Najbogatijih 25 milijardera u SAD-u ima bogatstvo od preko 1 biiliona dolara, što je ekvivalentno bogatstvu  56 procenata ostatka stanovništva ili 178 miliona ljudi, navodi se u izveštaju.

Institut za političke studije je, prilikom kreiranja izveštaja, koristio podatke sa Forbsove liste 400 i FEDove ankete koja pokazuje finansije potrošača u SAD-u za 2016. godinu.
Nakon objave Forbes 400, neto vrednost  bogatstva Džefa Bezosa je povećana za novih 7 milijardi dolara.

Prema prošlonedeljnim procenama Forbesa, Bezosovo bogatstvo iznosi 95 milijardi, Gejtsovo 90, a Bafetovo 79 milijardi dolara.

Bogatom Amerikancu je 1982. godine bilo potrebno 75 miliona dolara, kako bi se našao na Forbsovoj listi, dok minimalno bogatstvo za ulazak na “Forbes 400” u 2017. godini iznosi oko 2 milijarde dolara.

U najnovijem izveštaju se pominje velika dihotomija između vrha i dna lestvice ekonomskog stratusa u Americi, te se tako 19 odsto Amerikanaca nalazi ispod nivoa – odnosno ima nultu ili negativnu neto vrednost bogatstva. Procenat domaćinstava, čija je neto vrednost bogatstva ispod nivoa je veća kada su u pitanju porodice crnaca – 30 procenata i latinoamerikanaca - 27 odsto.

"Porodice bez finansijskih rezervi suočavaju se sa velikim stresom. Čak i one porodice sa niskim i srednjim prihodom koje imaju malo bogatstva često nemaju nikakva likvidna sredstva - novac ili uštedu. Više od 60 procenata Amerikanaca nema dovoljno uštede za pokrivanje nepredviđene štete od 500 dolara.

Menadžer hedž fondova Rej Dalio je nedavno govorio o ovom pitanju:"Verujem da je ova podela najveći problem našeg vremena, i to ne samo ekonomski, već društveno i politički problem", rekao je Dalio i dodao da će tehnologija i automatizacija dodatno pogoršati problem.

Institut za političke studije predlaže nekoliko poreskih strategija za rad na borbi protiv nejednakosti bogatstva, uključujući podizanje poreza na viši prihod, povećanje stope poreza na kapitalne dobitke i proširenje poreza na imovinu.

"Elitni redovi klase milijardera nastavljaju da se izdvajaju od nas", navodi se u izveštaju. "Nismo bili svedoci takvih ekstremnih nivoa koncentrisanog bogatstva i moći od prvog talasa zlatne ere pre vie od jednog veka. Takav nivo nejednakosti bogatstva ugrožava demokratiju, složene rasne i klasne podele, potkopava socijalnu koheziju i destabilizuje našu ekonomiju".

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!