Propisi

BiH odbila da prizna “Lex Agrokor”

Kantonalni sud u Sarajevu odbio je da prizna Zakon o vanrednoj upravi “Agrokora” za područje Bosne i Hercegovine, izjavio je za sarajevski Dnevni Avaz rukovodilac advokatskog tima “Agrokora” u BiH, Branko Marić.

U obrazloženju suda navodi se da bi pozitivna odluka bila suprotna javnom poretku i da bi se time ugrozilo pravo svake individue na parničenje, kaže Marić

Objasnio je da ovakva odluka, na koju je najavio žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH, može u krajnjoj instanci da dovede do komadanja kompanija u vlasništvu “Agrokora” u BiH.

"Poverilaca “Agrokora” ima više od 12.000 i po pravosnažnosti odluke svi bi mogli da traže naplatu svojih potraživanja. Priznavanjem (vanredne uprave) je trebalo zaštititi prava domaćih privrednih društava. Ovako je otvoren put prema najgorem scenariju", kazao je on za Dnevni Avaz.

Po njegovim rečima sud je praktično omogućio da bosanskohercegovačke kompanije u vlasništvu “Agrokora” svojom imovinom i novcem odgovaraju za dugove koncerna iz Hrvatske. Marić smatra da bi to ugrozilo poslovanje svih kompanija u vlasništvu “Agrokora” u BiH i radna mesta zaposlenih.

"Shvatio bih ovakvu odluku da se radi o dugovima koje, na primer, imaju ”Sarajevski kiseljak” ili “Konzum”, ali ovde je reč isključivo o dugovima kompanija iz Hrvatske. Neshvatljivo mi je da to Kantonalni sud u Sarajevu nije prepoznao, jer donošenje pozitivne odluke isključivo je u interesu bosanskohercegovačke privrede", rekao je Marić.

Pored “Leda” i “Sarajevskog kiseljaka”, u BiH posluje i trgovački lanac “Konzum”, koji zajedno zapošljavaju više od 4.000 radnika.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!