Uvoz

Besplatne obuke žena iz ranjivih grupa

Uprkos situaciji u koju nas je sve dovela pandemija koronavirusa Udruženje poslovnih žena Srbije je pronašlo način da onlajn i oflajn realizuje projekat “Ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa žena kroz obuke za zanate”, uz savetodavnu i finansijsku podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Projekat se odvija kroz besplatne obuke koje imaju za cilj podršku inkluziji i ekonomskom osnaživanju i osposobljavanju žena za samozapošljavanje. Obuke su namenjene ženama romske nacionalnosti i ženama iz ruralnih sredina Srbije, koje takođe imaju otežan pristup ka tržištu rada, a praktično ih osposobljavaju za vrlo popularne zanate. Potrošni materijal koji su polaznice koristile tokom obuka, obezbedilo je Udruženje poslovnih žena Srbije. Nakon onlajn obuka koje su bile izuzetne za teorijska znanja, u toku su direktne obuke u Novom Sadu, Vranjskoj banji, Pirotu i Beogradu, s obzirom da je iz ovih mesta bilo najviše zainteresovanih polaznica. U ovoj završnoj fazi žene sa predavačima/mentorima uživo vežbaju i praktično primenjuju sva do sada stečena znanja, nakon čega slede još dva meseca mentorske podrške.

U prvoj fazi projekta, obuku o Izradi web sajtova sa osnovama programiranja završilo je 10 Romkinja (iz Pirota, Niša, Beograda, Smederevske Palanke i Osipaonice), izuzetno motivisanih da postojeće znanje rada na računaru podignu na viši nivo. Obuka je realizovana onlajn i bila je bazirana na WordPress platformi, koja je odabrana zbog svoje jednostavnosti korišćenja. Ova platforma je izuzetno popularna jer omogućava i ljudima koji nisu iz struke da naprave prezentabilna web rešenja. Nakon završetka obuke polaznice su dva meseca imale mentorsku pomoć predavača.

U drugoj fazi projekta nova grupa polaznica je imala priliku da pohađa obuku Osnove kozmetičkih tretmana i priprema preparata za negu lica i tela. Teme ove obuke su bile  upoznavanje sa osnovama anatomije, dermatologije, kozmetologije, higijene i aromaterapije, određivanje tipa kože, priprema preparata za negu lica u kućnim uslovima, izvođenja tretmana lica i depilacija šećernom pastom.

Treća faza projekta je zainteresovanim ženama iz ranjivih grupa pružila priliku da se edukuju u oblasti Keteringa i pripreme torti i kolača. Ova obuka im je omogućila da se upoznaju sa preduslovima za profesionalno bavljenje keteringom, od obračuna troškova materijala, do formiranja cene, ali i tehnike pripreme slanog finger food-a, tradicionalnih i savremenih kolača i dezerta, čokoladnih delikatesa, fondan mase i dekorisanja torti.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!