Predstavljamo

Beogradska filharmonija obeležava 100 godina postojanja

U Kolarčevoj zadužbini održan je Gala koncert povodom 100 Beogradske filharmonije koji je predvodio dirigent Zubin Mehta.

Od 1923. godine do danas, Beogradska filharmonija je dosledna kvalitetu i jedinstvenoj povezanosti sa publikom, pomerajući granice originalnim i inovativnim konceptima svojih koncerata kojima je zavredela poštovanje kako domaće, tako i međunarodne javnosti.

Svojevrsnom kulturnom diplomatijom, Beogradska filharmonija muzikom spaja i ujedinjuje narode, a negujući tradiciju koncerata klasične muzike na otvorenom koji okupljaju desetine hiljada predstavnika svih generacija, značajno doprinosi unapređenju vrhunske umetnosti i razvoju budućih muzičkih velikana.

Koncertu su prisustvovale ministarke kulture Republike Srbije i Severne Makedonije Maja Gojković i Bisera Kostadinovska Stojčevska.

Gojković je izjavila da ovim koncertom počinje i deo velike inicijative „Otvoreni Balkan“ na polju kulture, sa ciljem da se saradnja u ovoj oblasti između Srbije, Severne Makedonije i Albanije dodatno učvrsti.

Ona je podsetila da je ta inicijativa najpre pokrenuta sa ciljem unapređenja ekonomske saradnje u regionu, a zaživela je i pokazala se važnom i na polju kulture.

Ministarka je navela da je to potvrđeno i potpisivanjem Memoranduma o razumevanju o saradnji u oblasti kulture na Zapadnom Balkanu u Ohridu pre godinu dana između Ministarstva kulture Republike Srbije, Ministarstva kulture Republike Albanije i Ministarstva kulture Republike Severne Makedonije.

Gojković je rekla da će nakon koncerta u Beogradu, Beogradska filharmonija nastupiti u Skoplju i Tirani i dodala da je u okviru inicijative Otvoreni Balkan planirana i izložba „Supstrati“ u Kulturnom centru Srbije u Parizu od 13. jula do 11. avgusta na kojoj će kroz radove tri umetnika biti prikazano istorijsko, prirodno i arhitektonsko nasleđe regiona.

Stojčevska je naglasila da je kulturna saradnja tri države na visokom nivou, kao i da očekuje da će biti dodatno unapređena u narednom periodu i istakla da su, iako različite, kulture tri zemlje bliske i imaju zajedničke karakteristike.

Foto: Dario Konstantinović

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!