Baza znanja | Marketing

Proizvod i usluga – kako biti jedinstven i „lep na oko“?

Osmišljavanje proizvoda ili usluge koju preduzetnik želi da ponudi potencijalnim korisnicima je svakako jedan od prvih koraka na putu preduzetništva. Međutim, bez detaljne pripreme biznis plana i razmatranja svih mogućnosti i potreba tržišta, kao i rizika sa kojima se možemo susresti, teško je doći do proizvoda ili usluge koji će omogućiti uspešan početak i dugoročnu stabilnost.

Zašto je važno da preduzeće ima strategiju komunikacije?

Pojam strategija se mnogo koristi, ali se često pogrešno tumači. Uglavnom se shvata kao neka vrsta plana, koji pomaže da se ostvare kratkoročni i dugoročni ciljevi.

Uloga marketing logistike u poslovanju

Pojam međunarodne marketing logistike je širi pojam od fizičke distribucije. Ona podrazumeva i obuhvata šire područje delovanja i veći broj aktivnosti od prostog transporta i fizičkog prometa robe.

Prodaja i marketing: Braća ili neprijatelji?

Nekada su proizvodnje ili uslužne kompanije imale jedan cilj i jedan način kako do njega da dođu. Cilj je bio veći neto profit, a način je bio agresivan i aktivan rad komercijalista. Više kontaktiranih potencijalnih klijenata značilo je i više prodatih proizvoda. Vremenom su se navike potrošača promenile, pa ovakav pristup više nije dovoljno efektan. Šta dalje? U priču uvodimo marketing.

Četiri znaka da treba da unajmite marketinšku agenciju

U pokušaju da troškove našeg poslovanja svedemo na minimum često sasečemo i tamo gde ne bismo smeli. U brojnim prilikama strada budžet za marketing.

Kreirali ste brend svoje firme? Sada ga morate zaštititi po svaku cenu

Jednom kada ste izgradili brend, morate ga štititi pod svaku cenu jer ugled i uspeh vašeg poslovanja zavise od toga.

Kako da izaberete najbolju marketing strategiju?

Već sam način na koji je tema za ovaj tekst sročena vidim kao vrlo indikativan i ne mogu da odolim, da ne krenem upravo od pojma, koji me najjače pokreće na razmišljanja – a to je IZBOR, što je po meni zapravo jedna od ključnih reči koje definišu svaku, pa i marketing strategiju.

Ima boga da je ko zrno bibera

Knjiga "Hotel Jugoslavija" Ekrema Dupanovića, jednog od najvećih marketara sa prostora ex Jugoslavije, zbirka je fascinantnih priča proživljenih kroz lično profesionalno iskustvo, koje su više od nostalgičnih podsećanja na "stara dobra vremena" - one su priče pouka i poruka za generacije koje danas kreiraju u industriji tržišnih komunikacija.

Industrija sreće – marketinški mehanizmi stvaranja sreće

Nedavno je u izdanju IP “Clio” izašla knjiga, koja se osvrće na marketinške  mehanizme stvaranja osećaja sreće u savremenom dobu i posledice, koje takvi mehanizmi proizvode.

Veljko Golubović: U očekivanju da nevreme prođe

"Danas smo svesni da ovaj svet, u  kojem radimo polako nestaje i da famozni “Shift” koji su stručnjaci najavljivali još pre 10 godina, nije samo smena starih delova novim, nego kompletna čistka, pri čemu se nekadašnji modeli komunikacije rapidno raspadaju. Google i Facebook su preuzeli dominaciju i toliko porasli, da sve ostale grupacije zajedno izgledaju nebitno pored njih. Što je još teže, u pitanju je trend koji se neće skoro zaustaviti", smatra Veljko Golubović, regionalni kreativni direktor za Adriatic regiju agencije FCB Afirma i član Upravnog odbora UEPS-a.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!