Finansijske usluge

Bankarski zemljotres trese i berze

Detalji korupcije, “teške” dva biliona dolara, koji su “oprani” kroz američki finansijski sistem, prikazani su u više od 2.000 izveštaja o sumnjivoj aktivnosti banaka prijavljenih američkoj vladinoj Mreži za finansijske zločine (FinCEN).

Dokumenta pokazuju da su velike banke obezbeđivale finansijske usluge rizičnim pojedincima širom sveta, od kojih su neki čak bili pod američkim sankcijama.

Prema ICIJ-u, dokumenta se odnose na preko dva biliona transakcija koje datiraju od 1999. do 2017. godine.

Jedan od izveštaja pominje transfer vredan milijardu dolara za koji je “JP Morgan Chase” kasnije posumnjao da je u vezi sa Semionom Mogilevičem, ruskim mafijašem čije je ime na listi 10 najtraženijih FBI, prenosi Blic.

Prethodno je objavljeno da je britanska banka HSBC omogućila kriminalnoj grupi da prebaci milione dolara u okviru Ponci šeme preko svojih računa, čak i nakon što je otkrivena njihova prevara.

Akcije HSBC i “Standard Chartered”-a pale su na najniži nivo od 1998. godine.

Akcije su pale nakon medijskih izveštaja da su i one, pored “Barclays” i “Deutsche Bank”, skoro dve decnije prebacivale velike sume navodno nelegalnih sredstava uprkos upozorenjima na poreklo novca.

Akcije HSBC-a su pale u Londonu za čak 3,6 posto, na najniži nivo od azijske valutne krize 1998. godine, a od početka godine se njihova vrednost gotovo prepolovila.

“Standard Chartered” banka je takođe pala 3,6 procenata, spustivši se na najniži nivo u poslednje 22 godine u svetlu opšte rasprodaje na berzi, oborivši indeks evropskih banaka STOKS za 4,0 odsto, prenosi B92.

Najviše izveštaja o sumnjivim gotovinskiom transakcijama odnosi se na “Deutsche Bank”, čije su se akcije stropoštale za 5,2 procenta.

HSBC sa sedištem u Londonu i “Standard Chartered” su, pored ostalih globalnih banaka, u poslednjih nekoliko godina platile milijarde dolara kazni zbog kršenja američkih sankcija prema Iranu i propisa za borbu protiv pranja novca.

Prema SAR izveštajima, banke su često vršile transfere za kompanije registrovane u ofšor rajevima, poput britanskih Devčanskih ostrva, ne znajući krajnjeg vlasnika računa.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!