Finansijske usluge

Bankarski sektor u prvom tromesečju sa pozitivnim rezultatom

Bankarski sektor Srbije je prvo tromesečje ove godine završio sa pozitivnim rezultatom od 18,1 milijardu dinara što je poboljšanje u odnosu na isti period prethodne godine.

Od ukupnog broja banaka, 24 banke su poslovale sa dobitkom. čiji je zbirni iznos 18,6 milijardi dinara, dok je šest banaka ostvarilo negativan finasijski rezultat ukupno 0,5 milijardi dinara, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije.

Na rast neto dobitka je najviše uticalo povećanje u delu ostalih poslovnih prihoda, koji u prvom tromesečju 2017. godine iznose 3,7 milijardi dinara, i veći su za 2,7 milijardi dinara. Najveći deo tog povećanja se odnosi na rast prihoda po osnovu smanjenja obaveza za 1,9 milijardi dinara i ono je zabeleženo kod jedne strane banke.

Drugi faktor, koji je doprineo poboljšanju profitabilnosti u posmatranom tromesečju bio je smanjenje neto kreditnih gubita. koji su svedeni na 1,2 milijarde dinara, što je za 52,8 odsto manje nego u istom periodu 2016. kada su oni bili 2,5 milijardi dinara.

Banke su zabeležile neto prihod po osnovu naplaćenih otpisanih potraživanja u iznosu od 384 miliona dinara, za razliku od istog perioda prošle godine kada su po osnovu direktnog otpisa imale neto rashod od 334 miliona dinara.

U izveštaju je navedeno i da ostvareni neto dobitak po osnovu kamata iznosi 30,5 milijardi dinara, što je za 1,8 odsto manje u odnosu na prvi kvartal 2016. godine, i posledica je nastavka trenda izraženijeg pada prihoda po osnovu kamata u odnosu na pad rashoda od kamata.

Ukupan operativni dobitak bankarskog sektora na kraju prvog tromesečja 2017. godine iznosio je 45,9 milijardi dinara i veći je za 7,3 odsto u odnosu na isti period lane.

Ukupna neto bilansna aktiva bankarskog sektora Srbije je na kraju marta 2017. godine iznosila 3.208 milijardi dinara što predstavlja pad od 33,5 milijardi dinara, odnosno jedan odsto u odnosu na kraj 2016. godine.

 

Izvor: Tanjug

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!