Finansijske usluge

Banka “Societe Generale” prodaje udeo u “Rosbanci”

Francuska banka “Societe Generale” saopštila je da je pristala da proda udeo u “Rosbanci” i podružnicama iz sektora osiguranja.

Ona je udeo prodala ruskoj finansijskoj kompaniji Interros kapital.

Transakcija, kojom se predviđa prenos 99-procentnog udela francuske banke u “Rosbanci” na Interros kapital, zahteva odobrenje regulatora, navodi se u saopštenju banke “Societe Generale”.

S ovim sporazumom, grupa bi na efikasan i uređen način izašla iz Rusije, obezbeđujući kontinuitet svojim zaposlenima i klijentima", dodala je francuska banka.

Ugovor, koji čeka na odobrenje regulatora, rezultirao bi otpisom od oko 2,0 milijarde evra (2,2 milijarde dolara) i bezgotovinskih stavki, što ne bi imalo uticaj na koeficijent kapitala “Societe Generale”, navodi se u saopštenju.

“Rosbanka” će time biti vraćena imperiji ruskog oligarha Vladimira Potanjina, koji je najveći akcionar kompanije Norilsk nikl, vodećem svetskom proizvođaču paladijuma i rafinisanog nikla, prenosi B92.

“Societe Generale” je prvi put kupila udeo u “Rosbanci” 2006. godine, pri čemu je opciju kupovine većinskog udela izkoristila 2008. godine. Poslovanje ove ruske banke je u potpunosti spojeno sa ostatkom banke “Societe Generale” I njihovih finansijskih operacija u Rusiji 2010. godine.

Dogovor sa “Rosbankom” će smanjiti koeficijent kapitala CET 1 francuske banke za oko 20 baznih poena, navodi se u saopštenju i dodaje da će taj nivo ostati "komforno iznad" smernica kompanije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!