Finansijske usluge

Banka Engleske zadržala istu kamatu, funta pala

Centralna banka Engleske (BoE) uzdržala se od povećanja ključne kamatne stope, ali je snizila projekciju privrednog rasta Britanije za ovu godinu.

Za to je "okrivila" hladno vreme i snežne oluje koje su zemlju zadesile na samom izmaku zime.

Devetočlani monetarni odbor BoE je većinom glasova (7:2) izglasao zadržavanje ključne kamatne stope na 0,5 odsto, što je i bilo očekivano na finansijskim tržištima, ocenjuje agencija AP.

Dva su razloga za zadržavanje kamatne stope na postojećem nivou - nizak privredni rast u prvom tromesečju od tek 0,1 odsto i veći pad inflacije od očekivanog, budući da su potrošačke cene, u godini zaključno sa martom, porasle za 2,5 odsto, što je značajno ispod projekcije banke od skoro 3,0 odsto.

Inflacija će, kako procenjuju u BoE, usporiti na 2,1 odsto kroz godinu dana, da bi kroz dve godine ušla u ciljani raspon banke od 2,0 odsto.

Privredni rast britanske ekonomije će iznositi 1,4 odsto u ovoj godini, što je znatno niže u odnosu na raniju projekciju BoE od 1,8 odsto.

Nakon takve odluke centralne banke, funta je pala za 0,3 odsto na 1,3511 dolara.

Guverner BoE Mark Karni je poručio da ta institucija i dalje planira "skromno" pooštravanje monetarne politike i da je britanska ekonomija u boljem stanju nego što nedavno objavljeni podaci sugerišu.

Mišljenja je da je usporavanje ekonomije iz prvog tromesečja bilo posledica samo privremenog fenomena povezanog sa lošim vremenskim uslovima.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!