Finansijske usluge

Banka Engleske pustila u opticaj najsigurniju novčanicu

Nova novčanica od 20 funti sa likom umetnika Vilijama Tarnera pojaviće se u bankomatima i platnom prometu u Velikoj Britaniji od danas.

Prema oceni Banke Engleske, ova novčanica predstavlja "najsigurniju novčanicu do sad".

Polimer će zameniti prethodnu papirnu novčanicu od 20 funti. Nova novčanica sadrži dva prozora i dve folije u boji kako bi se sprečilo falsifikovanje.

Banka Engleske očekuje da će polovina svih bankomata širom Velike Britanije u samo dve nedelje izdati polimerske novčanice od 20 funti, prenosi Bankar.

Banka Engleske je već u opticaj pustila polimerske novčanice od 5 i 10 funti, a nova polimerska novčanica od 50 funti biće izdata sledeće godine.

"Naše novčanice slave neobično bogato i raznoliko nasleđe Velike Britanije i ističu doprinose njenih najvećih građana. Tarnerova umetnost bila je transformativna. Oduševljen sam što će se delo verovatno najuticajnijeg britanskog umetnika svih vremena pojaviti na još dve milijarde umetničkih dela – novim novčanicama od 20 funti koje ljudi mogu početi da koriste od danas", rekao je guverner Banke Engleske Mark Karnei.

Podsećanja radi, Banka Engleske predstavila je novu novčanicu u oktobru prošle godine.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!