Finansijske usluge

Banca Intesa i KfW potpisali ugovor o kreditnoj liniji od 35 miliona evra

Banca Intesa, članica međunarodne bankarske grupacije Intesa Sanpolo, i KfW Razvojna banka Nemačke, kao predstavnik Vlade Savezne Republike Nemačke, potpisali su danas ugovor o kreditnoj liniji u ukupnoj vrednosti od 35 miliona evra za podršku zelenim inicijativama i razvoju ruralnih sredina u prisustvu predstavnika Ministarstva zaštite životne sredine i Ambasade Savezne Republike Nemačke u Srbiji.

Tranša od 25 miliona evra biće usmerena za finansiranje investicija za unapređenje efikasnosti korišćenja prirodnih resursa, recikliranje resursa i smanjenje štetnih emisija u cilju smanjenja nivoa zagađenja životne sredine. Iz ove tranše, Banca Intesa će odobravati kredite mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP), kao i lokalnim samoupravama, koji po uspešnom završetku projekta imaju mogućnost da ostvare pravo na bespovratna sredstava u vrednosti od 10 odsto iznosa kredita.

Druga tranša, u vrednosti od 10 miliona evra, namenjena je širokom spektru ulaganja u jačanje konkurentnosti ruralnih sredina i biće opredeljena za MMSP, registrovana poljoprivredna gazdinstva, zadruge i socijalne preduzetnike.

„Zahvaljujući saradnji sa našim dugogodišnjim partnerom KfW nastavljamo da obezbeđujemo pristup povoljnim izvorima finansiranja za naše klijente, potvrđujući pritom snažnu posvećenost banke ESG principima. Podsticanje racionalne upotrebe resursa, smanjenja emisije štetnih gasova i ublažavanja razvojnih nejednakosti deo je šire ESG strategije Banca Intesa koja pretpostavlja pružanje doprinosa rešavanju aktuelnih ekoloških i socijalnih izazova ostvarivanjem pozitivnog uticaja na životnu sredinu i društveno okruženje, kako direktnog, tako i indirektnog,“ izjavio je Darko Popović, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić, koja je prisustvovala svečanom potpisivanju ugovora, istakla je da je Ministarstvo zaštite životne sredine podržalo projekat imajući u vidu ključnu ulogu kreatora politika u sektoru zaštite životne sredine za podsticanje razvoja u oblasti zaštite životne sredine u Republici Srbiji. „Cilj projekta je da podstakne razdvajanje ekonomskog rasta Republike Srbije od potrošnje i zagađenja prirodnih resursa i emisije gasova sa efektom staklene bašte ka zelenoj ekonomiji. Na ovaj način, unapređuje se i ekonomski i socijalni razvoj a istovremeno štite životna sredina i prirodni resursi“, rekla je Dokić.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i šef Nemačke razvojne saradnje u Srbiji Kristijan Šiling. „Za prevazilaženje izazova klimatskih promena i postizanje ciljeva Pariskih sporazuma neizbežno je da svi udružimo snage i da se ne ograničavamo samo na saradnju sa javnim sektorom. Zbog toga ćemo, u okviru zajednički dogovorenog Klimatskog partnerstva između Srbije i Nemačke, sarađivati sa bankama, poput Banca Intesa, posebno na podršci privatnom sektoru. Zajedno sa Banca Intesa podržaćemo MMSP u postizanju viših standarda u zaštiti životne sredine i pripremiti ih za ulazak na tržišta EU. Naša namera je da zelena tranzicija bude ekonomski održiva i socijalno pravedna”, rekao je Šiling.

Direktor kancelarije KfW u Beogradu Rudiger Hartman je izjavio: „Kao našeg dugogodišnjeg partnera, nismo mogli da nađemo boljeg promotera od Banca Intesa za implementaciju našeg novog klimatskog programa za MMSP i opštine. Imajući više od 15 godina zajedničkog iskustva u podršci javnom i privatnom sektoru, i uz novouspostavljenu saradnju sa Ministarstvom zaštite životne sredine u okviru Programa, sigurni smo da ćemo ostvariti predviđeni uticaj na životnu sredinu i klimu. Ne manje važno, ponosni smo i što ćemo zajedno sa Banca Intesa nastaviti da podržavamo MMSP i male poljoprivrednike u ruralnim sredinama u Srbiji.“

Od kako su započele saradnju 2008. godine, Banca Intesa i KfW potpisale su devet ugovora o kreditnim linijama u ukupnoj vrednosti od 186,5 miliona evra, ne uključujući ugovor potpisan danas, pružajući podršku građanima i privredi Srbije.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!