Industrija

“Audi” predstavio koncept svog električnog sportskog coupéa

“Audi” je na sajmu automobila LA Auto Show prvi puta javnosti otkrio kako bi trebao izgledati prvi električni sportski coupé iz Ingolstadta.

Koncept nazvan e-tron GT za sada je samo to – koncept – no u “Audi”-u najavljuju kako će u serijsku proizvodnju krenuti 2020. godine, nakon što krene proizvodnja prvih dvaju e-tron modela, SUV-a i Sportbacka.

GT je izrađen na podvozju Porscheovog Taycana. Nudi atraktivan sportski izgled, ali i četvoro vrata i pogon na četiri kotača s torque vectoringom, koji iz elektromotora dobija čak 590 KS i ubrzava do 100 km/h za 3,5 sekunde te do 200 km/h za 12 sekundi. Najveća brzina deklarisana je na 240 km/h.

Baterija kapaciteta 90 kWh trebalo bi da omogući autonomiju od preko 400 kilometara. Punjenje će se obavljati brzim punjačima napona i do 800 V, pa čak i beskontaktno, indukcijski. Brzi punjač trebao bi baterije e-trona GT napuniti do 80% kapaciteta za samo 20-ak minuta, prenosi Bug.

Inovacije na ovom modelu ne prestaju s izgledom i pogonskim sistemom. Celo vozilo izrađeno je od kombinacije više materijala kako bi se osigurala što manja masa. Automobil je tako sastavljen od delova izrađenih od ugljeničnih vlakana, aluminijuma i čelika, a težište ovog sportskog gotovo pet metara (4,96 m) dugačkog automobila postavljeno je nisko zbog što boljih voznih karakteristika. Tome pomažu i baterije smeštene u podu i ispod sedala. Dimenzije guma su 285/30/22.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!