Berza

“Aston Martin” izlazi na Londonsku berzu

Britanski proizvođač luksuznih vozila “Aston Martin” objavio je da namerava da izađe na Londonsku berzu i time okonča zaokret u svom poslovanju tokom kojeg je ponovno počeo profitabilno poslovati.

Bude li uspešan, to će postati prvi izlazak na berzu jednog britanskog proizvođača vozila nakon mnogo godina, nakon što su poznate marke poput “Jaguara”, “Bentleya” i “Rolls-Royca” već prodate stranim vlasnicima.

Inicijalna javna ponuda (IPO), koja će slediti iste korake kao i “Ferarijeva”, mogla bi valorizovati “Aston Martin” na 5 milijardi funti ili 6,4 milijarde dolara, prenosi Seebiz.

“Aston Martin” je podneo registracijski dokument britanskom regulatoru finansijskog tržišta kao prvi korak za IPO, a prospekt izdanja biće objavljen oko 20. septembra.

Plan izlaska na berzu uključuje prodaju udela postojećih deoničara, uglavnom kuvajtskih i italijanskih fondova, pri čemu će free-float biti najmanje 25 odsto.

Čelnik “Aston Martina” izjavio je za Reuters da se nada da će izlazak na berzu biti dovršen do kraja godine, a to bi trebalo da se poklopi s planiranim postizanjem dogovora Britanije i EU oko izlaska iz Unije. “Aston” prodaje otprilike 25 odsto svojih vozila u EU, a proizvodi ih u svom pogonu u centralnom delu Engleske.

Međutim, Palmer ne smatra da bi Brexit, čak i ako uključuje nametanje carina na trgovinu između EU i Britanije, mogao imao veliki uticaj na samu kompaniju.

"Možemo demonstrirati da Brexit nema veliki uticaj na nas. Ako će biti carina na uvoz u Evropu, postojaće onda i carine za naše konkurente koji izvoze u Britaniju, stoga bismo mogli izgubiti delić tržišta u EU, a povećati u Britaniji", izjavio je.

“Aston”, koji je godinama poslovao s gubitkom, prošle je godine zabeležio dobit, prvi put od 2010. godine.

Kompanija je objavila da je ostvarila polugodišnju prilagođenu bruto dobit od 42 miliona funti, uz rast prihoda od 8 odsto, na 445 miliona funti. Ta engleska kompanija očekuje da će ove godine prodati između 6.200 i 6.400 vozila, a u srednjem roku planira da poveća prodaju na približno 10.000 vozila.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!