Energetika

Arilje zabranilo izgradnju mini-hidroelektrana

Skupština opštine Arilje je jednoglasno, glasovima odbornika vlasti i opozicije, usvojila odluku o zabrani izgradnje novih mini-hidroelektrana na svojoj teritoriji.

Inicijativu je lokalnom parlamentu podnelo Ekološko udruženje "Rzav", uz podršku organizacije WWF Adria, a novi i odgovorniji odnos prema rekama i pritokama u varoši Svetog Ahilija sadržan je u Odluci o izmenama i dopunama prostornog plana.

U sedmom članu usvojene odluke, navedeno je da se zabranjuje izrada planskih i urbanističko-tehničkih dokumenata za nove lokacije za izgradnju MHE.

To znači da već podignute mini-hidroelektrane zasada neće biti uklonjene zarad zaštite izuzetnih prirodnih i vodnih bogatstava po kojima je Arilje poznato, ali je na zadovoljstvo ekologa precrtan dugačak spisak onih koji su planirali podizanje novih MHE.

“Na Moravici i Panjici postoje dva MHE i one, nažalost, zasada opstaju. Nadamo se da to neće dugo potrajati. Ono što predstavlja uspeh, to je činjenica da smo zaustavili izgradnju čak 20 novih MHE, od kojih je najveći broj trebalo da bude izgrađen na Rzavu, na vodi prve kategorije od izvora do ušća naše najčistije reke”, naglasila je Nataša Milivojević, predsednik Ekološkog udruženja "Rzav”, pišu Novosti.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!