Industrija

“Arcelor Mittal” najavio odlazak iz najveće železare u Evropi

Kompanija “Arcelor Mittal” je saopštila da namerava da poništi ugovor o kupovini italijanske čeličane “Ilva”.

Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je da će Italija biti "nepopustljiva" u odnosu na preuzete obaveze kompanije “Arcelor Mittala” prema italijanskoj železari “Ilva”.

"Bilo je nadmetanje posle tendera u okviru javne procedure. Ugovor je postignut i preuzete su ugovorne obaveze i oko toga ćemo biti nepopustljivi", rekao je Konte prilikom posete Milanu.

Konte je rekao da će učiniti sve da se odbrane te investicije i ljudi koji rade u tom kompleksu, i dodao da treba da se sastane s rukovodstvom “Arcelor Mittala”. Ta kompanija je krajem 2018. godine preuzela železaru “Ilva” sa njenih 10.700 zaposlenih, od kojih 8.200 u Tarentu na jugu Italije.

Kao opravdanje za tu odluku proizvođač čelika “Arcelor Mittal” naveo je da je italijanski parlament povukao pravnu zaštitu kompanije za uspostavljanje ekološkog plana na izuzetno zagađenoj lokaciji u Tarentu, prenosi B92.

Italijanski premijer je rekao da pravna zaštita nije predviđena ugovorom. On kao i drugi italijanski zvaničnici smatra da je to samo pretekst kojim se skriva prava namera “Arcelor Mittala” da zatvori taj pogon.

Kada je preuzeo italijansku železaru u Tarentu “Arcelor Mittal” se obavezao da uloži 2,4 milijarde evra u periodu od pet godina da poboljša proizvodnju i ubrza čišćenje zagađenja. Ta lokacija važi za jednu od najzagadjenijih u Evropi i u centru je velikog sudskog procesa.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!