Berza

“Aramco” – vrednost kompanije premašila dva biliona dolara

Vrednost akcija kompanije “Saudi Aramco”-a porasle su na berzi Tadavul za 10 odsto.

Time je tržišna vrednost državne naftne kompanije nakratko premašila ciljani iznos saudijskog princa prestolonaslednika Mohameda bin Salmana od 2.000 milijardi dolara.

Akcije su na otvaranju dostigle vrednost od 38,7 rijala (10,32 dolara), pre nego što su skliznule na oko 37 rijala posle nekih 15 minuta trgovanja, tako da su ojačale za 5,0 procenata u odnosu na prethodni dan, izveštava Rojters.

Na svom debiju na berzi u Rijadu, akcija “Aramco”-a je porasla za maksimalnih 10 procenata, dostigavši dozvoljeni limit na berzi Tadavil vezan za dnevno kretanje cena.

“Aramco” je prošle nedelje postao svetski šampion po Inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) na kojoj je prikupio 25,6 milijardi dolara, preuzevši tu titulu od kineske tehnološke firme “Alibaba”, koja je na svom IPO-u 2014. godine prikupila 25 milijardi dolara.

Uspešan IPO saudijskog naftnog diva je, ipak, bio znatno ispod cilja prestolonaslednika objavljenog 2016. godine, koji je planirao prikupljanje čak 100 milijardi dolara putem listiranja 5,0 odsto udela od ukupnih akcija “Aramco”-a na domaćem i međunarodnim tržištima kapitala.

Zbog prigušenog interesovanja stranih investitora “Aramco” je otkazao prezentacije u Njujorku i Londonu, prodavši tako samo 1,5 odsto udela na domaćoj berzi u Rijadu i oslanjajući se uglavnom na domaće i regionalne kupce.

Tržišna vrednost “Aramco”-a je za preko šest puta veća od vrednosti američkog naftnog lidera “ExxsonMobil”-a, koji vredi manje od 300 milijardi dolara.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!