Razvoj

“Apple” prva kompanija u SAD koja vredi više od bilion dolara

Kompanija “Apple” je postala prva američka kompanija na berzi, koja je dostigla vrednost od bilion (hiljadu milijardi) dolara, javlja CNN.

Proizvođač iPhonea dostigao je tu vrednost, kada je cena akcije skočila na 207.04 dolara. Vrednost “Apple” je samo u ovoj godini porasla za više od 20 odsto.

Vrednost akcija porasla je nakon objavljivanja poslovnih rezultata “Apple”-a za drugi kvartal 2018. godine, i najave daljih pozitivnih poslovnih izgleda, prenosi Beta.

Iako je bilo mišljenja da je kompaniji potreban novi proizvod da bi održala rastući trend prodaje i prihoda, “Apple” je preskočio magičnu granicu od hiljadu milijardi dolara tržišne kapitalizacije, zahvaljujući, pre svega, dobroj prodaji modela iPhone 8 i 10 - posebno u Kini i Japanu, ali i rastućoj zaradi od usluga koje pruža App Store.

Do rekordne vrednosti kompanija je došla tehnologijom, koja je redefinisala društvo otkada su je dva Stiva, Džobs i Vozniak, pokrenula pre 42 godine, naveo je Asošiejted pres.

Dostignut rekord delovao je nezamislivo 1997. godine, kada je “Apple” bio na ivici bankrota s akcijama koje su vredele manje od jednog dolara.

Da bi preživeo, “Apple” je vratio u kompaniju osnivča Stiva Džobsa, kao privremenog direktora i obratio se “Microsoftu” za pomoć od 150 miliona dolara da plati račune.

Džobs je posle uveo popularne proizvode kao što su iPod i iPhone, koji su doveli do “Apple”-ovog uspona.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!