Propisi

“Apple” protiv novih američkih carina za kineske proizvode

Najvrednija američka kompanija “Apple”, zbog uvođenja carina na proizvode uvezene iz Kine mogla bi imati popriličnih problema, koji će se, pre svega, reflektirati u višim cenama njihovih proizvoda na tržištu SAD.

Kada je Trampova administracija najavila da će na proizvode iz Kine uvesti carine od 25 odsto, i kako će one zahvatiti oko 200 milijardi dolara vredan uvoz, iz “Apple”-a su i zvanično reagovali. Poslali su vlastima otvoreno pismo u kojem navode da će nove carine ustvari platiti američki građani, i kako će one najviše uticati na domaće cene većeg broja “Apple”-ovih proizvoda koji dolaze iz Kine, prenosi Bug.

To će obuhvatiti AirPods slušalice, Apple Watch, Apple Pencil, strujne adaptere, Mac Mini računare, a kompanija će imati i značajno više cene raznih drugih dodataka i komponenti koje koriste u svojim američkim pogonima za proizvodnju i servis uređaja. U svom pismu pojašnjavaju kako od njih zavise i poslovi oko 2 miliona Amerikanaca, što njihovih zaposlenih, što developera na Appleovom softverskom ekosistemu. Povećanje cena proizvoda iz Kine učinilo bi, kažu, ovu kompaniju manje konkurentnom na domaćem i stranom tržištu.

Donald Tramp primio je na znanje ove činjenice, i u svom stilu “Apple”-u odgovorio – u 280 znakova na Twitteru. Napisao je kako je rešenje za sve ove probleme "vrlo jednostavno". “Apple” treba "samo" početi graditi fabrike u SAD i tamo, umesto u Kini, proizvoditi sve svoje proizvode. Tako bi imali nultu stopu carina pa čak i porezne olakšice, navodi Tramp.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!