Razvoj

“Apple” ostvario rekordan prihod

Najvrednija tehnološka kompanija, “Apple”, izvestila je da je u trećem kvartalu, završenom u junu 2022, ostvarila rekordan prihod od 83 milijarde dolara.

On je za dva procenta veći nego u istom periodu godinu dana ranije.

Uprkos rekordnom prihodu, neto profit “Apple”-a je opao za 10,5 posto u tri meseca zaključno sa junom u odnosu na isti lanjski period, zbog ekonomskog usporavanja, upornog rasta inflacije, poremećaja u lancima snabdevanja i pada prodaje u Kini usled sprovođenja politike nultog kovida.

Prodaja u Kini, koja je nekada bila jedno od kompanijskih najperspektivnijih regiona, pala je za oko 1,0 posto u posmatranom kvartalu, prenosi B92.

Ipak, “Apple” je nadmašio očekivanja Vol Strita i u pogledu prihoda i profita, akcije proizvođača ajfona porasle su za gotovo 4,0 posto, na trgovanju posle završetka radnog vremena NJujorške berze, nakon objave poslovnih rezultata.

Kompanija je saopštila da je njena instalirana baza aktivnih uređaja dostigla najviše nivoe svih vremena u svakoj kategoriji proizvoda tokom trećeg tromesečja.

Kvartalna prodaja “Apple”-ovih usluga, ključnog elementa u strategiji budućeg rasta kompanije, skočila je za 12 procenata na 19,6 milijardi dolara, što je neznatno ispod 19,7 milijardi dolara koliko su očekivali analitičari.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!