Prodaja

“Apple” može i bez prodaje telefona zarađivati 40 milijardi dolara godišnje

Prodaja ajfona donosi kompaniji “Apple” ogromnu zaradu, ali se tehnološki gigant obezbedio i u slučaju da taj posao propadne.

Čak i da “Apple” više nikada ne proda nijedan ajfon i počne da se oslanja samo na prodaju usluga, kompanija bi zarađivala 30-40 milijardi dolara godišnje samo zahvaljujući čuvanju fotografija na iCloud-u.

“Apple”-ove uređaje danas koristi 1,3 milijardi ljudi, a pre dve godine ih je koristilo milijardu. To je 300 miliona novih klijenata, koji negde moraju da čuvaju svoje fotografije, video-snimke i aplikacije, piše “USA Today”.

Samim tim povećava se značaj drugog važnog sektora u kompaniji: sektora usluga. Apple Music, iTunes i iCloud već sada donose veći prihod nego prodaja hardvera.

“Zaradu ne donose pretplatnici na muziku i filmove, već dodaci za iCloud”, objašnjava analitičar Patrik Murhed.

Kod modela ajfona od 16 gigabajta samo operativni sistem zauzima četiri gigabajta. Mnoge aplikacije, takođe, zauzimaju oko jedan gigabajt. Čak i kod sada već standardnih pametnih telefona od 32 gigabajta fotografije i snimci visoke rezolucije, aplikacije i memorija za poruke brzo popune kapacitet memorije.

Basic-iCloud-servis je besplatan, ali ima svega pet gigabajta memorije. “Apple” prodaje dodatnu memoriju od 50 gigabajta na iCloud-u za 99 centi mesečno. Korisnici se brzo odlučuju za tu varijantu, jer troškovi na prvi pogled nisu veliki. Ko još želi da izgubi fotografije, selfije i smešne filmove sa poslednjeg letovanja? Naročito korisnici ajfona, koji nemaju nikakva znanja iz oblasti tehnike već dve nedelje nakon što su kupili uređaj moraju da kupe dodatnu memoriju.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!