Razvoj

"Apple” će lansirati sopstveni automobil

Američki tehnološki gigant ponudiće tržištu sopstveni model automobila u narednih pet godina, smatra analitičar koji je do sada veoma precizno predviđao razvoj i lansiranje novih “Apple”-ovih proizvoda.

Jedna od budućih investicija u koju će “Apple” usmeriti deo novca namenjenog ulaganju u nove proizvode i tržišne segmente biće " Apple Car", tvrdi Ming-či Kuo, tehnološki analitičar čije mišljenje se u IT svetu veoma uvažava.

Kuo, koji trenutno radi za TF Internešnal sekjuritis, očekuje da će se "Apple Car" pojaviti između 2023. i 2025. godine i da će uneti revoluciju na tržište automobila, kao što je to učinio iPhone kada se pojavio 2007. godine, prenosi B92.

On smatra da u automobilskom sektoru postoje "veliki zahtevi za promenom" postojeće koncepcije vozila, jer je u toku proces redefinisanja novih tehnologija. “Apple”-ove napredne tehnologije, kao što je rad na polju "proširene stvarnosti" (augmented reality), mogle bi da u potpunosti redefinišu automobil kao proizvod, kaže Kuo.

Prema njegovom mišljenju, “Apple” znatno uspešnije može da integriše hardver, softver i različite korisničke usluge, od konkurentnih kompanija iz sektora potrošačke elektronike i auto-industrije.

Glasine o “Apple”-ovom automobilu prisutne su već godinama, a fokus kompanije se sa prvobitne ideje o sopstvenom automobilu, koji bi bio dizajniran i koncipiran u samoj kompaniji, u međuvremenu usmerio na tehnologije autonomne vožnje za samovozeće automobile.

Tako je “Apple” 2017. godine usmerio svoje napore ka razvoju sistema autonomne vožnje i testiranju na ulicama Kupertina koristeći Lexus SUV vozila opremljena tehnologijom samovozećih automobila.

Kompanija je, međutim, angažovala i neke cenjene stručnjake, kao što je Dag Filds, koji je pet godina radio kao vodeći inženjer u “Tesli”, što je podgrejalo spekulacije da “Apple” ponovo razmatra ideju o razvoju i proizvodnji sopstvenog vozila.

Ako se predviđanja koja je izneo Ming-či Kuo pokažu tačnim, “Apple” bi mogao da softver, koji je razvio tokom testiranja sistema za autonomnu vožnju, ugradi u električni automobil koji će sam dizajnirati i konstruisati i koji bi se, kako najavljuje Kuo, pojavio na tržištu najranije 2023. godine.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!